Fabrica din Ghimbav, pe punctul de a pierde un contract Eurocopter de 500 milioane de euro

Eurocopter, cel mai mare producător mondial de elicoptere, a decis să anuleze modernizarea, în România, a 33 de elicoptere PUMA aparţinând armatei britanice, lucrările urmând să fie efectuate la Oxford (Anglia). Informaţia a fost difuzată de cotidianul The Times, care citează surse din Ministerul Apărării al Marii Britanii. Jurnaliştii susţin că ministrul britanic al Apărării a fost informat despre această decizie a Eurocopter în cadrul unei întrevederi cu oficiali ai multinaţionalei, scrie Gândul.

Supusă unui adevărat bombardament de întrebări din partea presei române şi britanice, conducerea Eurocopter a păstrat tăcerea în cursul zilei de ieri. Lipsa unei negări arată că, foarte probabil, informaţia referitoare la relocarea principalei afaceri a Eurocopter din România este corectă.

În acest caz, crearea a sute de locuri de muncă pentru români, la Ghimbav (Braşov), este un vis spulberat, iar statul român va pierde din taxele şi impozitele aferente derulării unui contract de 250-400 de milioane de lire sterline (367-488 de milioane de euro). În plus, România pierde din capitalul de imagine ce putea fi dat de derularea unui contract militar major, cu un concern de talia EADS (din care face parte Eurocopter).
publicitate

Decizia Eurocopter este motivată în The Times prin egalizarea costurilor de producţie în Marea Britanie şi România, ca urmare a recesiunii care a provocat prăbuşirea lirei sterline şi reducerea salariilor. Dar, oricât de reduse ar fi salariile britanicilor, rămân net superioare celor ale românilor. Un muncitor britanic din industria aeronautică este plătit, în medie, cu echivalentul a 4.000 de euro, în vreme ce românii se mulţumesc cu o pătrime din această sumă.

Prin urmare, adevăratul motiv al relocării este unul politic. Guvernul de la Londra se teme de capitalul de imagine pe care l-ar pierde, dacă ar permite ca sute de locuri de muncă să fie create în România şi nu în Anglia, pentru a se moderniza elicoptere britanice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata