Facem bani din noxe ! România vrea 2,5 miliarde de euro din drepturile de poluare!

Romania se pregateste sa isi vanda drepturile de poluare ca sa faca rost de bani, iar Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a elaborat si promovat, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor, cadrul legislativ necesar unei tranzactii din care am putea incasa pana la 2,5 miliarde de euro, scrie Incont.ro.

Cel putin asa arata estimarile actuale! Mai mult, potrivit reglementarilor in vigoare, autoritatile vor putea finanta si investitii in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Economiei, comercializarea surplusului de drepturi de poluare se realizeaza numai de catre Guvernul Romaniei, fara intermediari si numai catre statele prevazute intr-o anexa B a Protocolului de la Kyoto si care sunt parte a acestui Protocol.

Comercializarea se va face prin transmiterea dreptului de proprietate de catre Guvernul Romaniei, in calitatea sa de reprezentant al statului roman.

Sumele rezultate vor intra la Fondul pentru Mediu si vor fi gestionate de catre Administratia Fondului pentru Mediu.
 
Prin exceptie de la aceasta prevedere, 10% din valoarea fiecarei tranzactii se va face venit la bugetul de stat, pana la indeplinirea sumei angajate de Romania pentru finantarea timpurie. 
 
 
Romania are, in acest an, un disponibil de 300 milioane certificate de emisii poluante, iar sumele obtinute din vanzarea lor ar urma sa fie alocate investitiilor de mediu si de inlocuire a unitatilor vechi de productie a energiei. 
 
 
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara, in martie, ca Romania poate vinde certificate de emisii de carbon de un miliard de euro, pe care le detine in baza Protocolului de la Kyoto si pe care nu le-a utilizat.
 
Borbely mai spunea la acea data ca exista deja discutii in acest sens cu Japonia si Spania, pretul unui certificat fiind de 6,7 euro pe unitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata