Falimentul României, doar o problemă de timp

Toată suflarea românească simte că se întîmplă „ceva”. Că România a ajuns cumva la un capăt de drum căruia unii îi spun fundul prăpastiei. Un fost economist şef al FMI, profesor al Universităţii Harvard, Kenneth Rogoff, afirmă că România ar trebui să se aştepte la ce e mai rău: la faliment, notează Ziarul Naţional

Kenneth Rogoff a declarat recent presei internaţionale că bugetele Ungariei, Ucrainei, României şi ale altor state din Europa de Est sînt în pericol. Şi asta în pofida ajutorului acordat de Fondul Monetar Internaţional. „Banii de la FMI nu vor face altceva decît să amîne cu cîteva luni falimentul acestor state” crede Rogoff. Adică ţările din această parte a Europei nu au făcut decît să cumpere ceva timp. În opinia acestuia, aceste ţări au acumulat un deficit “insuportabil de mare”, cum ar fi cazul Ungariei, Bulgariei, Ucrainei şi României. Potrivit lui Rogoff, crizele bancare internaţionale sînt urmate de crize bugetare şi, de această dată, problema afectează, în primul rînd, Europa de Est.

Kenneth Rogoff crede că pentru statele cu o prezenţă bancară puternică în această regiune va urma o perioadă grea, mai ales după expirarea uriaşelor garanţii internaţionale. Astfel, potrivit profesorului de la Harvard, criza din Europa de Est va contamina şi statele din Vest, în prim-plan aflîndu-se Austria, care are legături strînse cu economiile respective, prin intermediul grupurilor bancare. De altfel, potrivit datelor statistice ale Băncii Austriei, anul trecut, profitul băncilor austriece realizat în Europa de Est a scăzut cu mai mult de jumătate, la 1,8 miliarde euro. Totodată, băncile austriece au trebuit aproape să dubleze suma pentru a acoperi creditele neperformante, la 11 miliarde de euro.

 

Nimic sigur, totuşi

Kenneth Rogoff a indicat Ucraina, România şi Ungaria drept “potenţiali generatori de oscilaţii”, însă a recunoscut că este, practic, imposibil să prevezi ce ţări ar putea da faliment. Acesta a adăugat că unele state est-europene ar putea avea dificultăţi mari în privinţa plăţilor în următorii doi-trei ani, din cauza măsurilor de consolidare a bugetului de stat: “Nu toate statele vor supravieţui consolidării bugetului de stat”, a afirmat fostul economist şef al FMI.

Citește și
2 Comentarii
  1. curcan florin spune

    multumim tutoror guvernelor de dupa 1989 ca au reusit falimentarea romaniei, la multi ani si la mai multe falimente dragi guvernanti

  2. OANCEA GEORGE spune

    Silviu Brucan spunea ca cine vrea sa vada viitorul unei natiuni trebuie sa priveasca in trecutul ei. O psihanaliza a poporului roman de la origini pana in prezent, ne poate revela un caracter mediocru pe care noi, cei din acest spatiu geografic, il perpetuam din generatie in generatie. Am fost dintotdeauna o populatie de oameni slabi, adesea supusi altor popoare, un popor fara coloana vertebrala, plin de invidie, ura, salbaticie mistica si ignoranta crasa.(Totusi, din acest popor mediocru au iesit si geniile cu care ne mandrim) Deci, insusirile neamului romanesc nu il predispun nicidecum la un viitor stralucit. Asa ca, pentru cei care inteleg situatia, pentru cei care se gandesc la viitorul copiilor lor, nu exista decat o cale (destul de grea): EMIGRAREA intr-o tara civilizata a lumii. Pentru cei care doresc sa discute cu mine va invit sa adaugati ID-ul george_ita2009@yahoo.com in lista voastra de Messenger.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata