Familia Aureliei Ion, la Horea la un an de la producerea accidentului aviatic

Membri ai familiei Aureliei Ion, studenta decedată în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni, au participat marți, la un an de la producerea tragediei, la o slujbă religioasă oficiată în biserica ortodoxă din satul Horea și au intrat în posesia unei plachete comemorative oferite de către autoritățile locale.

După ce luni au ajuns pentru prima dată pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, în locul în care s-a prăbușit aeronava, situat în apropierea limitei dintre județele Alba și Cluj, mama, sora și fratele Aureliei Ion au asistat marți, în Horea, la o slujbă comemorativă, la un an de când aceasta și-a pierdut viața. La slujbă au fost prezenți și moții care în 20 ianuarie 2014 au ajuns primii la epavă și la victime și au purtat-o atunci pe brațe până la ambulanță pe Aurelia Ion.

Tot marți, membrii familiei au intrat, la Primăria comunei Horea, și în posesia unei plachete și a diplomei prin care Consiliul Local a acordat, în vara trecută, titlul de cetățean de onoare postmortem Aureliei Ion. Sora acesteia a declarat că apreciază foarte mult inițiativa moților de a căuta victimele accidentului.

Însoțiți de doi din cei trei moți care au ajuns primii la epava avionului, mama, fratele și sora Aureliei Ion au străbătut, luni, pe jos câțiva kilometri prin pădurea înzăpezită, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava.

Ei s-au recules în foișorul de lemn, un ‘altar’ amenajat la locul tragediei de localnici în vara anului trecut, unde, alături de crucea pe care sătenii au ridicat-o aici a doua zi după accident, sunt expuse fotografii cu Aurelia Ion și pilotul Adrian Iovan.

Fratele fetei a stat în genunchi în zăpadă minute în șir îmbrăcat sumar, tocmai pentru, a spus el, a simți pe pielea sa în ce condiții a stat ore întregi sora sa în așteptarea salvatorilor.

Trei dintre supraviețuitorii accidentului, medicii Sorin Ianceu și Radu Zamfir și copilotul Răzvan Petrescu, au revenit în august în locul în care s-au prăbușit cu aeronava, prilej cu care au primit, în cadrul unei festivități organizate în Mătișești, și titlul de cetățean de onoare al comunei Horea.

Același titlu a fost acordat și celorlalți doi supraviețuitori — Valentin Calu și Cătălin Pivniceru, autoritățile conferind atunci și titlul de cetățean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan și Aureliei Ion.

Parastase de pomenire a victimelor accidentului aviatic au avut loc pe Vârful Petreasa la 40 de zile, la șase luni, respectiv, sâmbătă, la un an de la tragedie, la inițiativa fostei soții a pilotului Adrian Iovan, Romanița Iovan.
Două persoane au decedat și cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine.

Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant. Cauza morții pilotului Adrian Iovan a fost șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat, potrivit specialiștilor de la Medicină Legală Alba, ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic.

Procurorii Secției parchetelor militare au audiat până în prezent în dosarul accidentului aviatic din Apuseni trei părți civile și 206 martori — persoane de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, STS, MApN, Ministerul Sănătății Publice, ROMATSA, spitalele județene din Alba, Bihor și Cluj , Spitalul Municipal Beiuș, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic „Sf. Maria” București, Agenția Națională de Transplant, Școala Superioară de Aviație Civilă, pădurari, salvamontiști, săteni din comunele Horea, Albac, Poiana Horea și Beliș.

Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

Producătorul motoarelor avionului a menționat că nu a detectat anomalii tehnice care să indice afectarea puterii motoarelor în condițiile de testare, se arată în declarația provizorie privind investigația accidentului de aviație publicată luni de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata