Febra aurului a ajuns şi la noi. Un român a cumpărat 9 kilograme

Un roman a cumparat noua kilograme de aur de la Piraeus Bank cu aproape 1,5 milioane de lei. In total, singura banca din Romania care vinde aur sub forma de lingouri si monede a vandut peste 100 de kilograme de cand a lansat acest produs, ceea ce arata ca romanii nu mai vor sa riste pentru bani rapizi, ci prefera investitiile sigure.

Peste 1.000 de romani au cumparat lingouri sau monede de la Piraeus Bank in ultimele noua luni, vanzarile dublandu-se in mai si iunie pe fondul deprecierii leului si a incertitudinilor privind situatia economica.

„Valoarea medie a unei tranzactii a crescut in acest an fata de 2009, de la 3000 la 5000 euro, respectiv de la 100 grame per tranzactie la 180 grame, dovedind disponibilitatea crescanda a clientilor Piraeus Bank de a investi sume din ce in ce mai mari in acest produs”, a declarat pentru Ziare.com Alina Piciorea, director de vanzari al Trezoreriei Piraeus Bank.

Cine cumpara aur?

Cea mai mare parte a celor care cumpara aur au venituri medii sau peste medie, iar portofoliul de clienti cuprinde atat oameni de afaceri, cat si romani obisnuiti care vad in aur un mijloc sigur de pastare a banilor.

„Investitiile sunt bune mai ales pe termen lung. In orice fel de situatie, inclusiv in recesiune, aurul isi pastreaza, respectiv isi creste valoarea. Daca veti vedea de la aparitia dolarului pana azi, si-a pierdut valoarea cu – nu vreau sa spun cifre aberante – dar cred ca cu 195%, iar aurul si-a triplat valoarea in aceeasi perioada”, a declarat omul de afaceri Peter Imre pentru Ziare.com.

800 de lei, cel mai ieftin lingou

Banca Nationala a cotat gramul de aur la 131,3562 lei, dupa ce a urcat cu aproape 60% in ultimul an, depasind cu mult dobanzile bancare. La Piraeus, pretul unui gram este 160 de lei, astfel ca cel mai ieftin lingou – de 5 grame – costa 800 de lei, iar cel mai scump – de un kilogram – ajunge la 160.000 de lei.

O alta varianta este BCR, singura banca locala care cumpara aur de la clienti, care plateste 93,80 pentru un gram. De asemenea, BCR a inceput recent sa emita produse structurate listate la Bursa de Valori, care le permite romanilor sa investeasca in aur, petrol si indicele pietei de capital germane. Acestea sunt disponibile la tranzactionare pe Bursa incepand din 8 iulie 2010, iar BCR actioneaza in calitate de furnizor de lichiditate pentru ele.

Citește și
2 Comentarii
  1. romanita spune

    Articolul asta va indeamna sa cumparati aur acum, cand pretul este mare. Cred ca nu va mai creste, ba dimpotriva. Ce prostie mai e si aia cu devalorizarea dolarului din vremea lui Mark Twain, cand un functionar bine platit lua cateva mii pe an….Este ca si cand ai vorbi de leul de dupa nationalizare. Este plina lumea de isteti care dau sfaturi. Si cand ai nevoie de cash, la ce pret schimbi aur? Ca sa nu mai vorbesc de campania desantata de la tv care ne indemna sa cumparam bijouuri din alea de 14k.

  2. Ovidiu spune

    A scazut 195% LOOOOOOOL.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata