Federaţia Europeană a Jurnaliştilor vrea să trimită o comisie de anchetă în ţara noastră, în urma articolului din „BURSA”

Aidan White, FEJ: „Angajatorii şi autorităţile trebuie să ia imediat măsuri pentru a păstra jurnalismul profesional şi pentru a se opune crizei cu care se confruntă democraţia şi libertatea presei”, scrie BURSA.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, grupul regional al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), intenţionează să trimită o comisie de anchetă în ţara noastră, după ce ziarul BURSA a publicat, pe data de 12 august, în baza informaţiilor de la Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, articolul „Ziariştii, fără drept la replică”.

Articolul a arăt că, de la începutul crizei economice, aproape 6000 de ziarişti şi angajaţi în mass-media şi-au pierdut locurile de muncă, că unii jurnaliştii sunt forţaţi să renunţe la contractele lor în favoarea plăţii pe drepturi de autor, iar sindicatele se luptă în 50 de cazuri de concedieri ilegale şi făcute la întâmplare.

Totodată, articolul din BURSA a identificat „Adevărul Holding” ca fiind cel mai cunoscut contravenient în privinţa drepturilor jurnaliştilor şi critică, de asemenea, o serie de instituţii media, cum ar fi „Realitatea TV”, „Evenimentul Zilei”, „România Liberă”, şi ziare care nu se mai publică, cum ar fi „Cotidianul”, „Ziua”, „Business Standard”, ca fiind vinovate că-i tratează incorect pe ziarişti.

În plus, faţă de cele 50 de procese intentate de MediaSind, sindicatul a înaintat o petiţie Consiliului pentru Combaterea Discriminării şi este implicat într-un conflict de muncă înregistrat la Ministerul Muncii.

Secretarul general al FEJ, Aidan White, declară: „În România, jurnalismul este sub asediu, din cauza problemelor economice ale ţării şi a lăcomiei angajatorilor. Viitorul acestei profesii este într-un pericol serios. Angajatorii şi autorităţile trebuie să ia imediat măsuri pentru a păstra jurnalismul profesional şi pentru a se opune crizei cu care se confruntă democraţia şi libertatea presei”.

FEJ îi condamnă pe angajatorii din media că au forţat reducerea salariilor şi înlocuirea lor cu plata pe drepturi de autor, care lasă ziariştii fără nici un fel de protecţie socială şi profesională.

Ziaristul care renunţă la contractul individual de muncă nu mai beneficiză de protecţia legislaţiei muncii, astfel că poate fi oricând concediat unilateral, „dacă mişcă în front”, fără dreptul de a primi salarii compensatorii, susţine preşedintele MediaSind.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata