Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci: Legea dării în plată, în forma actuală, poate aduce grave prejudicii economiei

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci solicită autorităţilor să analizeze cu atenţie maximă riscurile la care vor fi supuşi aproximativ 56.000 de salariaţi din sectorul bancar în cazul apariţiei legii dării în plată care, potrivit sursei citate, poate aduce prejudicii grave economiei româneşti.

Această lege în forma actuală va aduce costuri adiţionale pentru bănci, cu efecte grave asupra salariaţilor din sistem, printre care enumerăm: pierderea locurilor de muncă, diminuarea unor drepturi cu consecinţe asupra nivelului de trai şi transformarea unor salariaţi din bănci în agenţi imobiliari’, se precizează într-un comunicat al Federaţiei, remis luni.

Potrivit sursei citate, în urma crizei industria bancară din România s-a restructurat, pierzând un sfert din numărul de unităţi bancare şi peste o cincime din numărul de salariaţi.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanţelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susţine punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata