Fermierii au cerut subvenţii naţionale pentru 2 milioane de oi şi capre

Fermierii români au depus până în prezent 13.600 de cereri pentru un efectiv de aproximativ 2 milioane de capete ovine/caprine, în vederea obţinerii sprijinului financiar pe cap de animal acordat din bugetul naţional, potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Termenul limită pentru solicitarea Plăţii Naţionale Directe Complementare în zootehnie este 31 mai 2010. Potrivit APIA, pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, producătorul trebuie să deţină un efectiv în exploataţie de minimum 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, vârsta acestora fiind de cel puţin un an până la data de 31 martie 2010.

Totodată, efectivul pentru care se solicită prima trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie – 31 august 2010.
APIA precizează că, începând cu anul 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată.

Anul trecut a fost depus un număr de 45.300 cereri pentru un efectiv de 6,8 milioane de capete ovine/caprine, prima acordată pe cap de animal pentru specia ovine/caprine fiind în cuantum de 44 de lei. Acest sprijin financiar a fost plătit în două tranşe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata