Festivalul Drepturilor Copilului la cea de a VIII a ediție

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a desemnat câștigătorii celei de a VIII – a ediții ale Galei „Premiile Drepturile Copilului Korczak”. Evenimentul a avut loc pe scena Teatrului Național „I.L.Caragiale” București. „Premiul Drepturilor Copilului Korczak” este o formă de recunoaştere publică a importanţei şi a valorii rezultatelor activităţilor derulate de către câştigători prin oferirea unui trofeu.

Premiile Dreptruiel Copilului poartă numele bunului doctor Korczak sau bătrânului domn Janusz Korczak, un profesionist de excepție care a trăit în ultima parte a secolului 19 și prima parte a secolului 20, și care a fost unul dintre cei mai importanți pedagogi și medici polonezi. Astăzi este recunoscut ca fiind părintele drepturilor copilului.

În cadrul acestei Gale, alături de partenerii săi FONPC oferă 5 premii pentru cei mai activi actori din domeniul drepturilor copilului . Căştigătorii Galei au fost:

  • un profesionist din cadrul instituțiilor/ autorităţilor publice locale/ centrale – Valeriu Botezatu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – sect. 6 București
  • un profesionist din cadrul ONG – Stănescu Anca Maria, SOS Satele Copiilor
  • un jurnalist – Diana Brâncuş, TVR
  • un profesionist pentru întreaga sa carieră dedicată promovării și protejării drepturilor copilului – Gabriela Achihăi, Fundația de Sprijin Comunitar, Bacău
  • un tânăr debutant – premiul „Dr. Alexandra Zugrăvescu”  – Marian Pîslariu, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România – Sucursala Teritorială Iaşi

Ansamblul de dansuri al Asociației CONCORDIA alături de Ștefan Șimonca-Opriţa i-au bucurat pe cei 120 de participanți participanți la Gala.

La cei 17 ani ai săi, Ștefan a avut mai multe apariții în concerte ca solist sau ca membru în formaţii camerale. Este  elev al Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad şi student al Conservatorului de Muzică Hochschule für Music Saar Saarbrücken, studiază vioara cu prof. Artemiu Şimonca-Opriţa, bunicul său, şi cu David Grimal în Franța. Cântă la vioară, violă, pian şi compune. Este membru al Fundaţiei „Remember Enescu” din anul 2012.

A debutat la şapte ani pe scena Filarmonicii arădene, în iunie 2008. În 2015 şi 2017 a susţinut câte un recital la Ateneul Român în cadrul „Stagiunii de marţi seara” a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Gala de Decernare „Premiile Drepturilor Copilului Korczak” face parte din Festivalul Drepturile Copilului care se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017. Festivalul și-a ”deschis porțile” cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului care se sărbătorește în fiecare an la data de 20 noiembrie. Peste 4.000 de copii vulnerabili, cărora li se adaugă cei aproximativ 1500 de anul acesta, s-au bucurat în decursul edițiilor precedente de acces la cultură, educație și au readus pe scena publică drepturile copilului. Scopul Festivalului este sensibilizarea opiniei publice asupra responsabilităților care revin tuturor membrilor societății civile românești în ceea ce privește respectarea, promovarea și protecția drepturilor copilului.

În acest an, toate momentele Festivalului pot fi găsite pe pagina de facebook a FONPC: https://www.facebook.com/events/376487436122561/.

Situația drepturilor copilului în România

La 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorim Ziua drepturilor copilului, pentru că la această dată, Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1989, Convenția cu Privire la  Drepturile Copiilor. Convenția pentru Drepturile Copiilor este tratatul internațional privind drepturile omului cu cea mai largă ratificare. Convenția prevede protejarea și promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viață, la sănătate, la educație și joacă, dar și dreptul la viața de familie, de a fi protejați împotriva violenței, de a nu fi discriminați și dreptul de a-și face auzite opiniile lor.

 

Deși România a fost printre primele țări care au semnat și ratificat Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, astăzi, cu durere spunem că România arată astfel: fenomenul de „bullying” sau hărțuirea verbală sau fizică la școală ia amploare, deoarece astăzi 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor şi 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi.

În fiecare zi, în medie, 2 copii pe oră au fost victime ale unei forme de abuz în familie sau în societate, mai mult de 1 copil din 2 (52,2%) se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, 1 din 10 copii a mers la culcare flămând, iar peste 56.737 copii sunt în sistemul de protecție specială, adică fără îngrijire părintească.

Rata abandonului școlar este în creștere, 27,8% dintre copiii români nu frecventează școala, 42% (dintre copiii de 15 ani) sunt analfabeți funcțional (pot citi un text dar nu-l înțeleg).

Rata mortalității materne este cea mai înaltă din UE, de aproape 3 ori mai mare decât media europeană, de 6 ori mai mare decât în Italia și Spania și de 10 ori mai mare față de Austria și Polonia, ajungându-se astfel, la 19 decese dintre 100.000 de nașteri. România, era în 2016, țara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă: 7,6 decese la 1.000 născuți-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6/ 1.000 născuți-vii. Sursa??

„Ne dorim ca prin acest Festival să ridicăm nivelul de cunoaștere cu privire la drepturile copilului atât în rândul copiilor cât și al adulților. Constatăm că dreptul la educație este cel mai frecvent încălcat, fie că vorbim despre lipsa protecției/siguranței copilului la școală, violența în școli sau despre abandonul școlar din cauza sărăciei. Este un semnal pe care noi, ca Federație, dorim să-l tragem și credem că este obligatoriu ca toate insituțiile publice responsabile, societtea civilă, mass-media, părinții și nu în ultimul rând copiii să ne aliniem eforturile ca fiecare copil să se simtă în siguranță, dar mai ales fericit la școală.” declară Daniela Gheorghe, director FONPC.

Acest eveniment, care a avut loc pentru prima oară în anul 2009, este unic în România și organizarea lui este posibilă datorită implicării din ce în ce mai susținute a membrilor Federației și a sprijinului numeroșilor parteneri publici și privați, prin punerea la dispoziție a spațiilor pentru difuzarea spectacolelor și prin asigurarea resurselor financiare și umane. Astfel, FONPC a coordonat acțiuni pilotate sau acompaniate de numeroase asociații, fundații sau instituții.

Programul Festivalului Drepturilor Copilului poate fi consultat pe pagina de internet a FONPC, www.fonpc.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata