Festivalul Filmului European debutează joi, 6 mai, la Bucureşti

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European debutează joi, 6 mai, la Bucureşti cu proiecţia filmului „Panglica albă” a lui Michael Haneke, un film distins cu premiul „Palme d’Or” la Cannes în 2009.

Actuala ediţie oferină publicului 56 de filme recente, dar şi o retrospectivă de opt dintre cele mai apreciate proiecţii ale ediţiilor anterioare, grupate în Colecţia Vintage.

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Vintilă Mihăilescu, a anunţat că filmele Festivalului vor putea fi urmărite la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului, acestea fiind proiectate atât în interior cât şi în aer liber.

România va fi prezentă în festival cu şase filme – „Nuntă în Basarabia” în regia lui Nap Toader, „Concertul” în regia lui Radu Mihăileanu, scurt metrajele „Joi”, „Nea Victor” şi „Domnul David”, toate în regia lui Hadrian Marcu, şi comedia „Tache” regizată de Igor Cobileanski.

Ţările participante la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului sunt Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ungaria, la care se adaugă Serbia şi Israel, ţări care vor fi prezente pentru prima dată la eveniment.

Festivalul se va desfăşura în luna mai la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc pe 6 mai, la ora 19,30, la Cinema Pro, unde va fi prezentat filmul „Panglica albă, o peliculă distinsă cu „Palme d’Or” la Cannes în 2009, premiat pentru „Cel mai bun film străin” la Golden Globe 2010, pentru „Cel mai bun regizor” şi „Cel mai bun scenariu” la Premiile Academiei Europene de Film 2009 şi cu nominalizări de cel mai bun film străin la Oscar 2010, la Cesar 2010 şi BAFTA 2010.

La Bucureşti, festivalul se va desfăşura în perioada 6-16 mai, la Cinema Pro, Cinema Studio şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român – Muzeul Ţăranului Român.

În ţară, Festivalul se va derula:

  • la Braşov, 13-16 mai – Centrul Cultural Reduta ,
  • Iaşi, 20-23 mai – Casa de Cultură a Municipiului Iaşi, Mihai Ursachi ,
  • Târgu Mureş, 21-23 mai – Casa de Cultură a Studenţilor
  • şi Timişoara, 27-30 mai – Cinema Studio-Eurimages.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata