Filmul turcesc „Impecabilii” de Ramin Matin a câştigat trofeul festivalului Ro-IFF

Filmul turcesc „Impecabilii” de Ramin Matin a câștigat trofeul festivalului Ro-IFF, ce s-a desfășurat între 21 și 31 august la Vama Veche, informează un comunicat al organizatorilor transmis luni.

Acțiunea filmului se petrece în Ceșme, o stațiune din Turcia. În luna mai, două surori din Istanbul — Lale și Yasemin—, după cinci ani în care nu prea și-au vorbit, își petrec vacanța în casa de vară a bunicii lor decedate. Inițial, totul pare bine, vremea este frumoasă, apa este limpede iar orașul este liniștit în afara sezonului. Însă, după un timp, cele două femei trebuie să abordeze relația lor agitată și să se confrunte cu trecutul lor devastator.

Premiul „Cel mai bun regizor din secțiunea CineBlackSea” i-a fost acordat lui Niki Iliev, care a semnat regia filmului „Legende vii”.

În secțiunea „Women in Cinema”, premiul „Cel mai bun regizor” i-a fost acordat Lailei Marrakchi, cea care a semnat regia filmului „Haos în Casbah”.

În mod unanim, juriul a decis să acorde premiul de interpretare ex aequo actrițelor Melanie Doutey (rolul Luce din filmul „Post Partum” în regia lui Delphine Noels) și Sanya Borisova-Iliev (rolul Krissi din filmul „Legende vii”).

De asemenea, juriul a adresat felicitări autorilor din cinematografia din Ucraina, pentru modul în care au reușit să se mențină la un înalt standard artistic în momente de maximă dificultate. Juriul a decis acordarea premiului „Opera Prima” Viktoriei Trofimenko pentru promițătorul său debut, „Frații. Ultima confesiune”.

Juriul internațional care a acordat premiile a fost format din Phillip Bergson (critic de film din Marea Britanie), Michael Sarne (regizor și actor din Marea Britanie) și Doru Mitran (director de imagine și profesor universitar din România).

România Internațional Film Festival se alătură tuturor celor care și-au unit vocile și acțiunile pentru a-l sprijini pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, reținut de Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) în luna mai. Ro-IFF îi roagă pe toți cei care doresc să sprijine, să facă donații (informații pe www.ro-iff.ro), astfel încât familia regizorului să poată fi ajutată.

România Internațional Film Festival (Ro-IFF), aflat sub înaltul patronaj al președintelui României și organizat de Asociația Pro Film Ro-IFF și Fundația Artis, se află la a zecea ediție. Înființat în 2005, este singurul festival internațional de film care s-a adresat încă de la început producțiilor țărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia și România). Pornit inițial ca un festival rezervat acestor producții, Ro-IFF s-a extins iar în anul 2009 s-a adăugat o nouă secțiune competițională, adresată Femeii-regizor/ Femeii în cinema. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata