Finanţare insuficientă pentru proiectele din domeniul energetic

Nevoile totale de investitii in sectorul energiei electrice si termice se ridica la cel putin 35 miliarde de euro, iar fondurile structurale si de coeziune ar acoperi 0,5% din nevoi, daca fondurile ar fi folosite integral, potrivit Institutului National Român pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie – IRE.

“Pâna in prezent nu s-au incheiat contracte, iar in domeniul infrastructurii sectorului energiei – retele electrice, de gaze naturale si de titei – nu exista proiecte”, a declarat, miercuri (18 noiembrie 2009), presedintele IRE, Jean Constantinescu, la o dezbatere pe tema absorbtiei fondurilor europene in sectorul energetic.
“Cererile de proiecte pentru instalatii mari de ardere s-au ridicat la 74 milioane euro. Cel mai mare proiect valoreaza aproximativ 100 milioane euro. Cererile pentru extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice s-au cifrat la 57 milioane euro.

Printre companiile care au depus proiecte se numara Transelectrica si Transgaz”, a declarat reprezentantul Autoritatii de Management a POS CCE din cadrul Ministerului Economiei, Cristian Georgescu.
Referitor la faptul ca pâna in prezent nu a fost incheiat nic iun contract pentru producerea de energie regenerabila, desi 14 proiecte au fost aprobate, acesta a mentionat ca motivul intârzierii consta in faptul ca au fost necesare o serie de clarificari deoarece proiectele au fost ample.

“Cel mai mare proiect se ridica la valoarea de maximum 50 milioane euro. Valoarea finantarii aprobate este de 20 milioane euro, iar domeniul este cel al energiei eoliene”, a adaugat Georgescu.
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice administrat de catre Ministerul Economiei are alocate in cadrul Axei Prioritare 4 – Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice, circa 725 milioane euro, respectiv circa 100 milioane euro pe an pentru perioada 2007 – 2013.

Potrivit reprezentantilor mediului privat, principalele probleme in accesarea fondurilor europene sunt lipsa de transparenta in evaluarea si selectia proiectelor si scepticismul sectorului financiar-bancar in a acorda credite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata