Finanţele încalcă din nou regula Codului Fiscal

21

Taxe mai mari, dar şi scutiri de impozite, alături de termene modificate – acestea sunt surprizele fiscale de anul viitor. Proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal va fi discutat, vineri (2 octombrie 2009), de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în cadrul Comisiei de dialog social.

.
Documentul cuprinde o serie de prevederi care au ca scop alinierea legislaţiei fiscale româneşti cu cea din Uniunea Europeană. Multe dintre măsurile prezentate se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2010.

În acest fel, oficialii MFP, folosindu-se de o excepţie, încalcă din nou regula, potrivit căreia Codul Fiscal se modifică şi se completează numai prin lege, promovată cu şase luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.

În noua ordonanţă, Finanţele îşi menţin promisiunea de a rescrie şi republica Codul Fiscal, cu toate modificările şi completările pe care le-a suferit, „dându-se textelor o nouă numerotare”.

Printre modificările cuprinse în ordonanţa pregătită de reprezentanţii Finanţelor se numără:

– De anul viitor, vor fi eliminate accizele pentru produsele considerate până acum de lux de către autorităţile române. În consecinţă, se vor ieftini parfumurile, hainele de blană, bijuteriile, obiectele din cristal, iahturile şi armele de vânătoare.

În prezent, acciza pentru armele de vânătoare este de 100%, iar la confecţiile din blănuri naturale de 45%. La parfumuri taxa variază între 10% şi 35%, în funcţie de concentraţie, iar în cazul iahturilor, ambarcaţiunilor şi motoarelor peste 25 CP acciza poate ajunge la 50% din valoare. Pentru bijuterii (cu excepţia verighetelor) se aplică o taxă de 10%, iar la cristale de 15%.

Se modifică reglementările privind taxarea serviciilor. Astfel, începând de anul viitor, regula va fi ca o firmă care achiziţionează servicii de la o companie din alt stat membru UE să plătească TVA în ţara sa de origine, la nivelul stabilit în acel stat.

Persoanele fizice vor achita în continuare TVA în ţara de unde cumpără acele servicii. Ordonanţa prevede şi unele excepţii. Astfel, TVA va fi plătit în ţara în care este prestat serviciul în cazul bunurilor imobiliare (servicii prestate de arhitecţi, experţi şi agenţi imobiliari), transportului de călători, activităţilor culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau târguri şi expoziţii etc.

Firmele îşi vor putea muta sediul social în oricare din statele membre UE, fără lichidare, înregistrându-se ca societate europeană (SE), şi vor fi scutite de impozit pentru eventualele câşiguri rezultate în urma transferului, dacă păstrează un sediu permanent în România.

Integral în Evenimentul Zilei

.

Document ataşat: proiectul OUG al Codului Fiscal

.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata