Firme private autorizate vor putea prelua din serviciile oferite de Arhivele Naţionale

19

Firme private autorizate de Arhivele Naţionale vor putea prelua documente precum cele care atestă vechimea în muncă, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri (7 aprilie 2010) de Guvern.

„Guvernul a modificat Legea Arhivelor Naţionale, astfel încât activitatea de arhivare, doar pentru documentele cu valoare practică, să poată fi făcută de către operatori economici care prestează servicii arhivistice. Această modificare este necesară pentru a facilita accesul oamenilor la unele documente cu valoare practică şi pentru a permite eliberarea lor în cât mai scurt timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Potrivit acesteia, în prezent, Arhivele Naţionale şi direcţiile judeţene arhivistice au dificultăţi în prestarea serviciilor de arhivare şi eliberare de copii după documentele solicitate în special în domeniul stabilirii vechimii în muncă, din cauza lipsei de personal, de fonduri şi de spaţii de care dispune instituţia.
Astfel, operatorii economici privaţi vor prelua documentele care nu au fost încă preluate de nicio instituţie, precum şi pentru documentele cu valoare practică ce vor fi create în viitor.

În prezent există operatori economici în domeniul arhivisticii, dar aceştia vor trebui autorizaţi de Arhivele Naţionale pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de reînnoire a autorizaţiei.
Autorizaţiile vor fi eliberate contra cost, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii legate de competenţa profesională, baza materială, existenţa unui fond destinat acoperirii cheltuielilor ocazionate de transferul documentelor deţinute în caz de încetare a activităţii şi de existenţa unor reglementări interne de practică arhivistică.
Proiectul de lege urmează să fie transmis Parlamentului, pentru dezbatere şi adoptare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata