Firmele acuzate de fraudarea fondurilor europene: vinovate sau victime?

Peste 60 de companii din domeniul industriei carnii sunt verificate pentru fraude in obtinerea si utilizarea fondurilor europene din programul SAPARD, iar 11 au fost deja acuzate de Oficiul European Antifrauda (OLAF), fiind depuse chiar sesizari la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), informează Ziare.com.

De altfel, OLAF a cerut deja recuperarea integrala a fondurilor alocate celor 11 firme: Amareto Impex, Italovini, Salflom, C & C Company, Oprea Avi Com, Atfab, Rotina Product, H & E Reinert, Salconserv, Scandia Romana si Meda Prod 98.

Totusi, specialistii in domeniu din Romania spun ca este posibil ca multe firme fie au avut doar mici neregularitati, ce nu au fost corectate la timp, fie au fost oarecum „pacalite” de firmele din afara tarii, care depuneau oferte la licitatii.

Potrivit spuselor lui Sorin Minea, presedinte al Asociatiei Romane a Carnii, nu este exclus faptul ca unele firme din Romania sa fi participat, intr-adevar, la fraude legate de fondurile europene, insa este de parere ca unele au fost, la randul lor, inselate de firme straine.

In prezent, mare problema o reprezinta faptul ca acele firme trebuie sa dea toti banii inapoi.

Fondurile europene ar putea fi blocate

De asemenea, Eugen Teodorovici, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, ce coordona si fondurile externe nerambursabile, spune ca orice incalcare a procedurii impuse de Uniunea Europeana poate conduce la actiunea de fraudare a fondurilor europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata