Firmele care întârzie implementarea proiectelor europene mai mult de 6-9 luni riscă rezilierea contractelor

– Firmele care au restanţe, de 6 – 9 luni, în graficul de implementare a proiectelor europene riscă să le fie reziliate contractele, a declarat premierul Emil Boc.

– „Am luat decizia ca firmele care au restanţe în graficul de implementare a proiectului, de şase-nouă luni de zile, după ce, iniţial, au semnat acest grafic, să le reziliem contractele. Nu putem să ne permitem să pierdem banii europeni, pentru că unele firme, datorită mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbţia banilor europeni”, a spus premierul Emil Boc.

 

El a dat asigurări că, în săptămânile următoare, va da câteva semnale publice cu privire la firme asupra cărora Guvernul se va orienta spre rezilierea contractelor. Emil Boc a precizat că doreşte o comunicare mai intensă cu firmele pentru a le face cunoscute două instrumente extrem de eficiente pentru o mai bună absorbţie a banilor europeni – hotărârea de Guvern prin care se permite firmelor să gajeze cu bunul din proiectul european împrumutul şi instrumentul garanţiilor de stat, pus la dispoziţie prin intermediul fondului de garantare şi prin care pot primi de la bancă partea lor de co-finanţare.

O altă decizie luată de comitetul pentru absorbţia fondurilor europene a fost aceea ca până la data de 15 august, toate cererile de rambursare a banilor europeni să fie finalizate.

„Cu alte cuvinte, toate firmele care au proiecte europene la acest minister (al Economiei – n.r) vor primi banii, pe baza cererilor de rambursare înaintate. În al doilea rând: cererile de rambursare să se încadreze într-o perioadă de maxim 60 de zile, în loc de 120 de zile, cât era în momentul de faţă, cu menţiunea că sperăm ca şi firmele să depună documentaţiile la timp şi în condiţiile legale amintite”, a mai spus premierul.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata