Firmele cu lucrări în infrastructură ar putea fi obligate să încheie contracte de asigurări

Firmele care execută lucrări în domeniul infrastructurii ar putea fi obligate să încheie contracte cu societăţi de asigurări pentru ca cetăţenii afectaţi de aceste lucrări să poată fi în despăgubiţi, potrivit unui amendament al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Este vorba despre un amendament la proiectul de lege privind acordarea de despăgubiri persoanelor afectate de construcţia infrastructurii de transport, act normativ care a fost adoptat de Senat pe 2 noiembrie 2009, a precizat preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor nu a încheiat încă un raport la acest proiect de lege, dezbaterile urmând să continue.

Iniţiatorii legii sunt senatorii UDMR Cseke Attila şi Fekete Szabo Andras, proiectul fiind contrasemnat de senatorul PD-L Şerban Rădulescu şi senatorul PSD Alexandru Cordoş. „Este o propunere legislativă care reglementează cadrul legal în care se pot acorda despăgubiri persoanelor afectate de lucrările la reţeaua de infrastructură, fie rutieră, fie navală, fie aeriană.

Prin această lege se instituie obligativitatea firmelor care execută astfel de lucrări să încheie contracte cu firmele de asigurare de unde urmează a fi despăgubite persoanele care au suferit pagube în urma executării acestor lucrări” – a explicat Buda.
Potrivit şefului comisiei, ceea ce aduce nou iniţiativa legislativă este obligativitatea pentru firmele care câştigă licitaţii de a încheia contracte de asigurare pentru a putea plăti despăgubiri celor care suferă prejudicii ca urmare a construirii reţelelor de transport – aerian, naval sau rutier.

El a arătat că acum constructorii nu au obligativitatea de a-i despăgubi pe cei afectaţi de lucrări iar pagubele nu sunt plătite. „Nu este normal ca un constructor să aibă posibilitatea de a construi şi în final de a încasa o sumă de bani pentru construirea unui reţele de infrastructură, să provoace prejudicii cu ocazia executării acestor lucrări iar proprietarii să rămână cu pagubele produse fără să aibă posibilitatea de a-şi recupera daunele pe care le-au suferit…

Avem nevoie de o dezvoltare şi de modernizarea reţelei de infrastructură (…), dar nu putem ignora dreptul cetăţenilor de a se bucura în deplină linişte de dreptul de proprietate” – a declarat Daniel Buda. Deputatul a menţionat că pagubele ar urma să fie evaluate de o comisie condusă de un subprefect, care ar urma să funcţioneze pe lângă prefectură.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata