Firmele europene mizează pe dolar

Tot mai multe companii europene preferă să emită obligaţiuni denominate în dolari, pe fondul volatilităţii monedei euro. Randamentele mai mici şi piaţa mai activă determină corporaţiile europene care caută finanţări să se îndrepte către piaţa americană.

Marile companii europene se îndreaptă către piaţa americană, mult mai activă şi mai stabilă faţă de cele europene, pentru a obţine fonduri. Astfel, corporaţiile vând în SUA obligaţiuni denominate în dolari, reuşind astfel să găsească o alternativă pentru a ocoli contextul nefavorabil din Europa, informează „Financial Times” citat de Adevărul.ro.

Multinaţionalele europene au obţinut, de la începutul acestui an, 236 de miliarde de dolari prin vânzarea de acestui tip de titluri, numite „yankee bonds”-obligaţiuni yankee. Suma este egală cu cea înregistrată în tot anul trecut, iar numărul emisiunilor – peste 500 – reprezintă un record. Mai mult, în 2010 s-au vândut cele mai multe obligaţiuni de acest tip de la introducerea monedei unice europene.

În 2010 au avut loc peste 773 de astfel de emisiuni, a căror valoare a ajuns la 412,9 miliarde de dolari, cu 34,8 miliarde de dolari mai mult faţă de perioada similară din 2009, potrivit datelor Dealogic.

Astfel, aproape 20% din totalul obligaţiunilor emise de corporaţiile europene au fost denominate în dolari şi vândute în SUA, reprezentând cea mai mare pondere deţinută de acest tip de titluri din ultimii zece ani. Tendinţa poate fi explicată prin diferenţele dintre dinamica pieţei europene şi cea a pieţei americane.

Băncile câştigă cel mai mult

Însă cele care au profitat cel mai mult de această modalitate de creditare au fost băncile europene, care, pe fondul speculaţiilor privind expansiunea crizei din Grecia către întreaga zonă euro, se confruntau cu lipsa lichidităţilor şi retincenţa investitorilor.

Acestea au emis, în intervalul august 2009 – august 2010, cele mai multe obligaţiuni exprimate în dolari din anul 2000.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata