Firmele fug cu sutele în paradisuri fiscale

– Speriate de eventualele majorări de impozite, tot mai multe afaceri româneşti migrează, cel puţin pe hârtie, în zone mai prietenoase cu întreprinzătorii.

Numărul firmelor off­shore înregistrate în primele luni ale anului a fost cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009, afirmă Adela Cristea, Mana­ging Director al Ascent Consulting. O creştere importantă (15%) s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte numărul de companii româneşti care au ales impozitele mai blânde din Bulgaria. Iar toamna, cred experţii, ar putea aduce un val şi mai serios de plecări spre paradisurile fiscale, scrie Capital.

Jurisdicţiile preferate sunt Cipru, Malta şi Olanda, care beneficiază de existenţa unor tratate de evitare a dublei impuneri cu România. „În general, clienţii sunt din management, consultanţă, arhitectură, turism, dar şi multe persoane fizice autorizate (PFA), care, în urma schimbării regimului fiscal, se reorientează“, explică avocatul Răzvan Păsculescu, de la Offshore Bank.

Indiferent de numele jurisdicţiei, principalul avantaj este că se plăteşte fie o cotă foarte mică de impozit pe profitul realizat, fie o taxă fixă anuală, indiferent de valoarea veniturilor realizate.

Citește și
1 Comentariu
  1. altVasile spune

    Asta e! În afara României se află acum 5.8 mil. de oameni? Ce se va întâmpla dacă încă vreo jumătatea de milion, din cele 5 milioane care mai lucrează acum în ţară, va alege să se „desolidarizeze” de lărgirea bazei de impozitare care vine? Un impozit mare strică impozitul – am găsit acest principiu cuprins în strategia fiscală a unui stat vecin. Ei au înţeles acest lucru. România probabil îl va înţelege şi ea într-un târziu, dar ca de obicei va fi prea târziu.

    Bulgaria câştigă teren. Românii se duc pe plajele lor, românii îşi înmatriculează maşinele în Bulgaria, românii încep să-şi mute afacerile la sud de Dunăre. Ceea ce nu sună deloc bine pentru România!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata