Fiscul ia pielea de pe restanţieri: dobânda la stat poate ajunge şi la 70%

– Noul Cod de Procedura Fiscala a schimbat modul de calcul al sanctiunilor aplicabile contribuabililor care nu-si achita la timp obligatiile fiscale. Aceste sanctiuni sunt mai mici in prima luna, dupa care incep sa creasca in ritm accelerat.

.
Majorarile de intirziere de 0,1% pe zi vor fi inlocuite cu sanctiuni mult mai drastice in cazul datoriilor catre stat mai vechi de o luna, arata o ordonanta de urgenta intrata in vigoare la finele lunii aprilie. Actul normativ, care modifica Codul de Procedura Fiscala, introduce notiunile de dobanda de intarziere si de penalitate de intarziere datorata suplimentar dobanzii de intirziere.

Astfel, desi dobanda penalizatoare este stabilita la doar 0,05%/zi, in cazul datoriilor mai vechi de 30 de zile povara creste simtitor, pentru ca datornicii vor plati suplimentar o penalitate de intarziere in cuantum de pana la 15% din valoarea datoriei acumulate pana la momentul platii.

Potrivit legii, daca stingerea datoriei se realizeaza in primele trei luni, dobanzii penalizatoare i se adauga o penalitate de intirziere de 5% din valoarea creantei. Daca datoria este cu o zi mai veche de 90 de zile, penalitatea de intirziere creste la 15% din valoarea acumulata. Atentie, dobanzile de intirziere se datoreaza in cota de 0,05%/zi pe toata perioada de timp scursa de la data scadentei si pina la data achitarii obligatiei fiscale.

Un calcul realizat de firma de consultanta Scot&Company Consulting arata foarte clar ca noile prevederi majoreaza substantial povara suportata de contribuabilii cu datorii, si asa loviti serios de criza economica. Lipsa de echitate a modificarilor este evidentiata mai ales din diferenta imensa dintre valoarea sanctiunilor cumulate suportate de un contribuabil pentru datorii pe termen scurt (31-91 de zile) si cele datorate in cazul in care datoriile sunt intarziate la plata pana aproape de expirarea perioadei de prescriptie.

Daca pentru o datorie platita in a nouazeci si una zi scursa de la data scadentei se datoreaza o dobanda cumulata de 78,47%/an, pentru o datorie platita cu o zi inainte de expirarea perioadei de prescriptie fiscala, dobanda cumulata scade la 21,53%.

Integral in Romania Libera

Citește și
1 Comentariu
  1. schuller ct spune

    in 19-09-1o am primit CNAS doa titluri executorii de 613 si
    14631 reprezentand datori pe ani 2005,06,07,08.conform deciziilor de impunere fiscal am avut urmatoarelor venituri anuale 365,2564,2640 si 2100. provenite prin cconventie civila la asociatia de proprietari care este cu mult sub salariul minim la care s-au calculat datoriilor catre cnas.
    Am facut contestatie in scris laCNAS Bv urmand sa primesc raspuns acasa ,in aceast caz: penalitatile acceleratoare continua pana cand primesc raspus s-au sut inghetate.sunt pensionar si am platit 639lei in 01-10-2010 inca nuam reusit sa imprumut restul de bani.1mn5 ani nu am fost avertizat ca am datorii ce trebuiau retinut la sursa. confuzia a fost ca pensionari nu mai platesc cnas insa dela persoanalul de la giseul instiutiei. cuzata si de haosul din legislatia financiara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata