Fiscul intervine abuziv în relaţiile dintre companii

Fiscul şi-a atribuit un rol prea mare în procedura de compensare a creanţelor dintre companii şi stat şi scurtcircuitează relaţiile comerciale în loc să deblocheze activitatea economică.

Mecanismul de compensare a creanţelor fiscale, prevăzut în Codul de procedură fiscală, a fost detaliat într-un ordin al Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF) la începutul acestei luni.

Astfel, impozitele, taxele şi majorările de întârziere pe care firmele le au de primit de la stat pot fi cesionate unor terţi către care au datorii, cu notificarea Fiscului.

Modalitatea în care a fost întocmită reglementarea cesionării creanţelor fiscale este însă foarte birocratică şi afectează relaţiile comerciale.

Dacă furnizorul nu este de acord cu cesiunea, firma cu drept de rambursare trebuie să anunţe Fiscul, completând lista furnizorilor neachitaţi. În baza acestor informaţii, ANAF popreşte sumele datorate de firma cu drept de rambursare în contul datoriilor pe care le are la furnizor.
Astfel, o companie care are de încasat TVA de la stat ajunge să fie poprită de Fisc.

Acest mecanism (de compensare n.r.) se doreşte a fi echidistant, transparent şi să confere o stabilitate, o siguranţă şi o revigorare agenţilor economici.„, a declarat Gheorghe Flutur, vicepreşedinte PDL.

380 milioane de lei reprezintă suma pe care Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să o vireze firmelor prin procedura de compensare a datoriilor

Sursa: Capital

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata