Fiscul va cere TVA şi la vânzarea unei singure case pe persoană fizică

– În prezent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) verifică doar persoanele care au vândut într-un an mai mult de cinci imobile noi şi/sau terenuri construibile, pentru a recupera TVA.

Reprezentanţii ANAF spun că verificările vor ajunge până la persoanele fizice care au vândut un singur imobil nou sau un teren într-un an pentru că principiul, aflat în Codul fiscal, de la care s-a pornit această acţiune vizează caracterul comercial al tranzacţiei şi depăşirea plafonului de scutire de la plata TVA, care este de 35 de mii de euro într-un an.

„Din punct de vedere practic, după efectuarea controalelor şi emiterea deciziilor de impunere, ANAF va avea de înfruntat o serie nesfârşită de contestaţii şi, apoi, de procese în care contribuabilii, folosind argumente de ordin juridic – Cod comercial, Cod civil – vor lupta pentru a demonstra caracterul necomercial al tranzacţiilor efectuate cu imobile“, consideră Ruxandra Jianu, partener Biriş Goran Consulting.

Integral în Capital

Citește și
2 Comentarii
  1. eva spune

    bine ca nu platesc tva firmele de recuperare fier vechi.!!!totii sunt miliardari cu case,apartamente,masini,au si pensie de boala!!iar cel care fura ca nu are ce manca,vai si amar de capul lui!!!

  2. mihai spune

    Si daca cineva in loc sa vanda casa face act de donatie, dupa care clientul ii da banii conveniti ?? Ce taxe mai ia fiscul? Bineinteles asta in cazul in care o persoana fizica vinde numai o casa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata