Fiscul vrea să ştie ce faci cu banii! Îţi intră în cont şi îţi impozitează veniturile!

Statul nu mai iarta pe nimeni! Din 2011, orice persoana fizica care are venituri suplimentare pe langa salariu, pe care nu le declara, va fi controlata de Fisc. Insa nu oricum! Inspectorii fiscali vor controla fiecare cheltuiala, fiecare achizitie si vor avea acces la toate platile facute din contul bancar. Orice venit care nu poate fi justificat va fi impozitat de stat, conform unui articol publicat de Incont.ro.

Daca descopera ca ai cheltuit mai mult decat ai declarat ca ai castigat, Fiscul te obliga sa platesti un impozit pe venit de 16% din suma rezultata din diferenta, a explicat  Marian Morcoasa, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Cu alte cuvinte daca  intr-un an ai declarat la Fisc ca ai avut venituri de 100.000 de euro insa in conturile tale au intrat in  400.000 de euro, pentru diferenta de 300.000 de euro vei plati un impozit de 16%, fie ca iti place, fie ca nu.

Mai exact, esti obligat sa platesti statului un impozit de 64.000 de euro pentru banii pe care nu i-ai declarat. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care declari un venit de 100.000 de euro, dar iti cumperi o casa de o valoare mult mai mare. Pentru diferenta de bani pe care nu o poti justifica esti obligat sa platesti impozit de 16 %.

Vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donatie sau mostenire, a mai spus directorul ANAF.

Principalii vizati sunt artistii, sportivii, persoanele fizice care contruiesc si vand locuinte si cele care vand masini second-hand aduse din strainatate, dar si meseriasii care fac mici lucrari de reparatii si constructie fara sa declare veniturile.

Ce presupune legea? Nu vei mai putea ascunde de Fisc banii decat la ciorap. Inspectorii vor avea acces la rulajele conturilor bancare si la toate datele privind cheltuielile. Legea a fost facuta in colaborare cu expertii FMI, dupa modelul american, a continuat oficialul ANAF.

Bancherii nu sunt de acord cu aceasta propunere.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat  ca va fi greu ca bancile sa incalce secretul bancar si sa permita accesul la rulajul clientilor.

Mai mult, persoanele fizice care vand masini cumparate din strainatate sau cele care construiesc si vand locuinte vor plati si TVA de 19% pentru fiecare tranzactie. Asta pe langa impozitul pe venit de 16%!

Citește și
5 Comentarii
 1. delkin spune

  Asta e o aberatie comunistoida si o incalcare a drepturilor omului! Daca vor sa impoziteze, sa o faca corect (desi o fac degeaba, oricum nu vedem nimic inapoi). Dar nu cu intrat in conturi si verificat rulaje.

  Una la mana: o multime dintre procurori, avocati, medici, etc au sume imense in conturi si nu vor accepta sa fie taxati suplimentar.

  Doua la mana: in clipa imediat urmatoare, toata lumea va face tranzactii cu banii in mana (exact ca in filmele cu mafioti). Prin banca vor trece doar facturile de apa curenta.

  Plus ca e spre imposibil de greu sa faci verificari complexe si sa dovedesti intradevar ilegalitatea sumelor.

 2. andrei spune

  este bine…uite asa dispar sau contribuiuie la impozit si smecherii care stau in intersectii cu Q7 sau BMW si nu au niciun loc de munca…bravo!!!!

 3. shyne spune

  @andrei – uite-l mah pe basist cat de naiv e, tu esti complet ridicol, cum sa crezi ca aia cu Q7 se vor saraci si noi, restul, nu? noi vom plati 35% impozit, ei vor lua spaga si vor da 16%, bravo!

 4. jorjel spune

  Hai sa fim seriosi … in sec 2 toti rumanii isi vor deschide conturi in banci din alte state.. si sa vedem cum te mai gasesc atunci ….

 5. un oarecare spune

  era si normal sa se ieie o asemenea masura. Bancile reprezinta un nod important intr-un circuit al banilor oriunde in lume. In lumea occidentala marea majoritate a platilor si se face prin banci, tocmai pentru a verifica circuitele de bani.
  In plus nu mi se pare corect ca un bisnitar de autoturisme sa castige pe luna suma x si sa se deie rotund prin cluburi iar noi ceilalti sa platim taxe ca si fraierii, si lista poate continua.
  Germania a cumparat cu 2 mil euro un cd care contine numele a mai multor persoane care s-au sustras de la plata taxelor si impozitelor transferand banii in conturi din elvetia si alte asemenea paradisuri fiscale. Statele Unite au facut la fel. La noi in tara toata lumea face ce vrea, cum spun manelistii fara numar. Lor le rasar limuzinele din neant.
  Eu sunt pro aceasta masura. Aceasta include si functionarii ale cator conturi se umfla peste noapte. Va fi mult mai greu sa obtii sume mari de bani fara sa-i treci prin sistemul bancar.
  Era si cazul sa se impuna o asemenea masura.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata