Fitch: Băncile din Cipru, afectate de expunerea la Grecia

Expunerea semnificativă a băncilor din Cipru la Grecia va determina în mare măsură performanţele băncilor în 2010, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiare Fitch Ratings.

Totuşi, agenţia observă, de asemenea, că profilurile favorabile de finanţare şi lichidităţi ale băncilor cipriote şi piaţa internă relativ viguroasă ar trebui să ajute la limitarea impactului anticipatei deteriorări a mediului operaţional din Grecia.

Toate cele trei bănci cărora Fitch le acordă rating au operaţiuni semnificative în Grecia, a doua lor piaţă internă, şi la sfârşitul lui 2009 împrumuturile şi depozitele din Grecia reprezentau 52,6 şi, respectiv, 44,9 la sută din împrumuturile şi depozitele Marfin Popular Bank, 36,9 la sută şi, respectiv, 38,2 la sută din împrumuturile şi depozitele Bank of Cyprus Public şi 18,7 la sută şi, respectiv, 16,2 la sută din împrumuturile şi depozitele Hellenic Bank Ltd.

‘În 2009 şi în primul semestru din 2010, profitabilitatea generală a principalelor bănci din Cipru a fost afectată negativ de performanţele operaţiunilor lor din Grecia, care s-au confruntat cu o deteriorare semnificativă a calităţii activelor, precum şi cu creşterea costurilor de finanţare, din cauza creşterii concurenţei pentru depozite în Grecia şi, într-o măsură mai mică, în Cipru.

Totuşi, profitabilitatea în Cipru a crescut, ajutată de mobilitatea câştigurilor, controlul adecvat al costurilor şi contribuţii mai ridicate din activităţi internaţionale, cu excepţia celor din Grecia’, a declarat analistul Fitch, Christian Kuendig.

‘Băncile din Cipru încă se confruntă cu o expunere semnificativă din cauza impactului anticipatei deteriorări a mediului operaţional din Grecia şi a presiunii asupra profitabilităţii în 2010. Totuşi, testele de stres efectuate de Fitch sugerează că băncile din Cipru sunt capabile să absoarbă pierderile din creditare relativ mari fără a compromite semnificativ poziţia capitalului lor’, a explicat analistul Fitch.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile pentru depozite şi credite, precum şi ratingul pentru soliditate financiară a trei grupuri bancare cipriote: Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank.

Moody’s a explicat că acţiunea reflectă îngrijorările legate de creşterea presiunilor asupra performanţelor financiare ale celor trei bănci, ca urmare a expunerii lor considerabile faţă de Grecia prin intermediul subsidiarelor lor. La aceasta se adaugă temerile referitoare la riscurile de creditare legate de operaţiunile domestice şi alte operaţiuni internaţionale ale celor trei bănci cipriote.

Evaluarea iniţială a Moody’s este că presiunile asupra băncilor cipriote vor veni în principal ca urmare a impactului asupra calităţii activelor provocat de pierderile peste aşteptări în cazul portofoliilor greceşti, ceea ce va conduce la creşterea provizioanelor şi va afecta profitabilitatea. Chiar dacă băncile cipriote au rezerve de capital adecvate, mărimea expunerii lor şi perspectivele economiei Greciei este posibil să conducă la o erodare a profitabilităţii şi posibil chiar a bazei de capital a băncilor cipriote, scăzând capacitatea lor de a absorbi alte pierderi neaşteptate.

Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru, cu 588 sucursale, din care 143 în Cipru şi aproximativ 12.000 de angajaţi, din care 3.560 în Cipru. În 2008 banca a achiziţionat Russian UB, o bancă de retail. De asemenea, Bank of Cyprus este prezentă în România, Ucraina, Australia şi Marea Britanie.

Bank of Cyprus a intrat pe piaţa românească în 2007, iar la jumătatea lui 2009 avea o reţea de 10 sucursale, cu şase mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata