Fitch confirmă ratingul României la „BB plus”, perspectivă stabilă

27

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a confirmat luni, 9 august, ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la ‘BB plus’ şi, respectiv, ‘BBB minus’, ambele cu perspectivă stabilă, informează un comunicat al agenţiei de rating.

În acelaşi timp, Fitch a confirmat plafonul de ţară al României şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la ‘BBB’ şi, respectiv ‘B’.

‘România se confruntă cu provocări semnificative în reducerea deficitului bugetar în mijlocul recesiunii.

Cu toate acestea, guvernul şi-a demonstrat angajamentul faţă de consolidarea fiscală iar estimările agenţiei sunt că România va putea să ajungă la o relansarea condusă de exporturi şi va putea să stabilizeze finanţele publice’, a declarat analistul Fitch, Douglas Renwick.

Potrivit agenţiei de rating, în ultimele 18 luni poziţia externă a României s-a îmbunătăţit considerabil graţie sprijinului oficial pentru balanţa de plăţi şi ajustării masive a deficitului de cont curent. În prezent Fitch se aşteaptă ca lichidităţile în valută ale României să acopere 150 la sută din datoria externă care ajunge la maturitate în 2010.

În consecinţă, principalul risc la adresa credibilităţii României s-a deplasat dinspre finanţele externe spre finanţele publice.

Fitch Ratings consideră că ratingul României este afectat de amploarea problemelor bugetare, în condiţiile în care în 2009 deficitul guvernamental general a ajuns la 8,3 procente din Produsul Intern Brut.

Chiar dacă Curtea Constituţională a decis că a decis că reducerea pensiilor cu 15 la sută este neconstituţională, agenţia de rating crede guvernul de la Bucureşti a reuşit să-şi consolideze finanţeze pentru a putea ajunge în 2010 la un deficit de 7,3 procente din Produsul Intern Brut.

Cu toate acestea riscurile politicile sunt semnificative dată fiind natura impredictibilă a mediului politic din România şi a necesităţii de continuare a consolidării în 2011 şi după pentru a stabiliza datoria.

În condiţiile în care consolidarea bugetară a avut un impact negativ asupra economiei în ansamblu, Fitch şi-a revizuit în scădere estimările referitoare al evoluţia PIB, pentru 2010 prognozând o contracţie de două procente.

Amploarea recesiunii economice a înrăutăţit profilul de risc al României.

În plus, dat fiind nivelul ridicat de dolarizare a României (peste 90 la sută a creditelor ipotecare sunt în euro) înseamnă că performanţele economice şi financiare sunt sensibile la o modificare mare a cursului de schimb.

Referindu-se la sistemul bancar din România, controlat în proporţie de 90 la sută de bănci din străinătate, Fitch consideră că este unul bine capitalizat dar a înregistrat o creştere bruscă a proporţiei creditelor neperformante, până la 10,2 procente din total, în prima jumătate a acestui an. În plus, chiar dacă riscul de lichiditate prezentat de băncile greceşti, care controlează 18 procente din activele sistemului bancar românesc, a crescut de la debutul crizei fiscale a Greciei, agenţia de rating crede că Banca Naţională a României va putea face faţă chiar şi unor scenarii de stres ridicat.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News