Fitch: Nu este necesară schimbarea perspectivei de rating a României

Schimbarea perspectivei de rating a României nu este necesară, deocamdată, a declarat marţi, 15 iunie, Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific Fitch Ratings.

„Deocamdată, nu sunt motive să schimbăm perspectiva ‘stabilă’ a României. (…) Deocamdată, nu avem motive să facem acest lucru”, a spus Hunter.

Principalele îngrijorări ale agenţiei de evaluare financiară, la nivel mondial, sunt scăderea încrederii consumatorilor, nivelul crescut al ratei şomajului şi faptul că numeroase companii, care au acumulat datorii foarte mari, nu se pot refinanţa, în condiţiile în care băncile nu mai sunt dispuse să îşi asume riscuri.

„Avem o problemă de 400 de miliarde de euro în Europa Occidentală, cu aşa-zisele companii ‘zombie’. Băncile nici nu le lasă să moară, dar nici nu le acordă finanţare”, a declarat Richard Hunter.

Totodată, el a atras atenţia că una dintre problemele anului 2010 o reprezintă ştirile negative, referitoare la scăderea preţurilor mărfurilor.

Dacă sectorul energetic înregistrează scăderi ale preţului, barilul scade, sectorul minier scade, sectorul minier australian scade, băncile australiene scad şi Australia se prăbuşeşte, de exemplu”, a explicat Richard Hunter.

În plus, politica zonei euro a pierdut în calitate în 2010, a apreciat el.

„Am pierdut spiritul anilor 2008-2009, când toate ţările ajungeau la un acord, iar acum fiecare ţară vede mai multe soluţii naţionale la probleme internaţionale”, a spus Hunter.

În februarie, Fitch a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la „negativă” la „stabilă” şi a confirmat ratingul pentru împrumuturi pe termen lung în valută şi în lei la ‘BB+’, respectiv la ‘BBB-‘, datorită ameliorării condiţiilor economice. Fitch a confirmat, totodată, plafonul de ţară al României şi ratingul pentru creditele pe termen scurt în valută la ‘BBB’, respectiv ‘B’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata