Flori Dinu, urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală; Uliana Ochinciuc – spălare de bani

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de SC Hexi Pharma CO SRL pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi faţă de Flori Dinu, director general al firmei, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Tot în acest dosar, Uliana Ochinciuc este anchetată, sub control judiciar, pentru spălare de bani. Măsura a fost luată şi faţă de fratele acesteia, Radu Ochinciuc, acuzat de aceeaşi faptă.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD, ambele din Cipru, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor, şi Miron Panaitescu, administrator la mai multe societăţi comerciale, pentru spălare de bani, aflat în prezent în penitenciar.

DNA susţine că, în perioada 2008 — 2016, Hexi Pharma a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la aproximativ 8 milioane lei.

Astfel, societatea înregistra achiziţii de la două societăţi înregistrate în Cipru, având ca obiect substanţe active folosite în procesul de producţie a biocidelor. În realitate, achiziţiile erau realizate de către Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, aşa cum rezultă din documentele obţinute din această ţară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajaţii Hexi Pharma, care se ocupau şi de realizarea plăţilor către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi .

Prin operaţiunile menţionate, susţin procurorii, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de peste 53,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane euro, în condiţiile în care valoarea reală a bunurilor achiziţionate a fost de aproape 4,7 milioane lei, echivalentul a peste un milion euro.

„Având în vedere caracterul fictiv al operaţiunii de intermediere, diferenţa de preţ înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro), a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat. Suspecta Hexi Pharma a fost ajutată la săvârşirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD, societăţi afiliate companiei din România, care figurau în aceste tranzacţii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societăţii române”, se spune în comunicat.

Anchetatorii au constatat că din extrasele bancare ale acestor societăţi rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura raţiune pentru care au fost înfiinţate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive.

„Societăţile nu au angajaţi, nu au alţi parteneri de afaceri şi nu au niciun fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparţinând în realitate reprezentanţilor Hexi Pharma. Având în vedere că dispoziţiile Codului fiscal referitoare la preţurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacţiile dintre societăţi afiliate să se realizeze la preţuri mai mari decât cele de piaţă, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăţi erau controlate de aceeaşi persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru, societăţile figurează cu acţionari şi directori nominali cetăţeni ciprioţi, însă din documentele de înfiinţare obţinute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD este Dan Condrea, asociatul majoritar al Haxi Pharma”, au reţinut procurorii.

DNA menţionează că la săvârşirea faptelor a participat şi Flori Dinu, care a semnat un contract şi acte adiţionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relaţia comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a preţului bunurilor achiziţionate şi a diminuării impozitului pe profit datorat.

În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile şi conturilor bancare dobândite prin infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează: 23 de imobile situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie şi conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania de către persoanele care au participat la săvârşirea infracţiunilor sau care au obţinut beneficii în urma acestora.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata