Florin Dragu, BNR: Investiţiile în proiecte verzi, ar putea însemna un plus de 5,7 puncte procentuale, la creşterea economică

Foto: wall-street.ro

În România, investiţiile în proiectele verzi sunt foarte atractive şi ar putea însemna un plus de 5,7 puncte procentuale la creşterea economică a României în următorii şase ani, potrivit lui Florin Dragu, director Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti a organizat conferinţa „Finanţarea de instrumente verzi pe piaţa de capital”, eveniment la care a participat şi Florin Dragu.

„Magnitudinea oportunităţilor de a investi în proiecte verzi este impresionantă şi poate genera rentabilităţi pe măsură pentru cei care susţin proiecte de tehnologii şi de infrastructură de viitor cu emisii zero de dioxid de carbon”, a spus oficialul BNR.

În contextul actual al oportunităţilor, Florin Dragu a amintit, că fostul guvernator al Băncii Angliei prezenta această tranziţie, către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor, drept cea mai mare oportunitate comercială a vremurilor noastre.

„Amplitudinea investiţională este semnificativă şi se situează dincolo de capacitatea singulară a sectorului guvernamental. Este necesară o mobilizare a capitalului privat. Sistemul financiar şi piaţa de capital pot juca un rol semnificativ”, a precizat responsabilul băncii centrale.

Toate finanţările cu destinaţie durabilă au înregistrat un avânt important, în ultimii ani, atât pe segmentul emiterii de instrumente de datorie, cât şi din perspectiva contractării de împrumuturi.

„O tranziţie ordonată către o economie verde poate genera oportunităţi semnificative, atât pentru economia românească în ansamblu, cât şi pentru sistemul financiar. Proiectele verzi la nivelul statului nostru însumează valori considerabile, iar impactul lor asupra creşterii economice poate fi semnificativ. Conform calculelor derulate de grupul de lucru CNSM pentru sprijinirea finanţării verzi, valoarea acestor proiecte însumează circa 60 de miliarde de euro, atât la nivelul autorităţilor guvernamentale, cât şi la nivelul sectorului privat. Iar situaţi implementării acestor proiecte sustenabile, impactul suplimentar asupra creşterii economice ar putea fi de asemenea semnificativ, de până la 5,7 puncte procentuale în următorii şase ani”, a arătat reprezentantul BNR.

În viziunea acestuia, un alt aspect important este legat de implementarea la timp a acestor proiecte. Implementarea loc întârziată ar putea diminua cu o treime impactul lor asupra creşterii economice.

„O soluţie în acest sens poate fi poziţionarea României ca destinaţie atractivă pentru investiţii directe cu destinaţie verde, având în vedere progresele semnificative realizate de ţara noastră în ultimul deceniu în acest sens, suntem ţara cu cea mai mare reducere a gazelor cu efect de seră din regiune şi avem planuri largi de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile”, a completat Dragu.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata