Florin Jianu (PTIR): Fondurile europene ar trebui să aibă în atenţie rezolvarea problemelor din economie și nu chestiuni vagi

24

Fondurile europene vor trebui să aibă în atenție mai degrabă rezolvarea problemelor din economie și nu niște chestiuni vagi, largi, care nu au conținut și substanță, a declarat  președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu.

‘În primul rând, pentru a fi accesat, un fond trebuie lansat. În ultimii doi ani, precum și în această perioadă, nu vedem un calendar foarte clar și asumat de lansare a fondurilor europene. În al doilea rând, încă nu se știe forma finală a ghidurilor pentru ca IMM-urile să își poată pregăti documentația, să își pregătească formularistica. În al treilea rând, vedem o nouă barieră, pusă întreprinzătorilor noi, care s-ar putea ca printr-un Ordin al ANAF, care cere evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA, să nu se poată înregistra’, a precizat Florin Jianu.

Fostul ministru pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism apreciază că modalitatea de aplicare pentru accesarea fondurilor europene este o altă barieră.

Încă nu știm dacă se va face pe hârtie, online, conform căror formulare. Aproape nimeni nu a văzut acest sistem. Sau prea puțini, fiindcă la sfârșitul anului trecut a fost o sesiune la care au fost implicați foarte puțini beneficiari ai acestui instrument MySMIS. Este nevoie de o perioadă în care să te acomodezi cu el, să vezi cum funcționează’, a spus președintele PTIR.

MySMIS este interfața de front office destinată beneficiarilor Programului Operațional Asistență Tehnică. De altfel, cu o lună în urmă, Autoritatea de Management pentru Programului Operațional Regional (AMPOR) a propus Ministerului Fondurilor Europene ca liniile bugetare ale aplicației să fie organizate conform HG 28/2008 privind conținutului-cadru al documentației tehnico-economice aferente investițiilor publice.

,,Toate aceste lucruri, bariere, nu fac decât să asistăm la ceea ce am asistat în perioada anterioară, la sfârșitul anului 2015. Toate firmele care puteau accesa fonduri europene precum și ONG-uri sau patronate au lucrat până în ultima zi a anului. Vom risca să facem exact aceleași greșeli. Din programarea fondurilor 2014-2020 nu am văzut vreo îmbunătățire în ceea ce privește modalitatea de aplicare, ușurința de a aplica.

În zona resurselor umane, Florin Jianu crede că autoritățile ar trebui să se concentreze mai mult în rezolvarea problemelor stringente din economie, ca de exemplu proiectul ,,Primul loc de muncă’.

‘Trebuie să ajutăm tinerii să își găsească un loc de muncă plătind angajatorilor, de la buget, o sumă egală cu salariul de bază minim brut pentru fiecare tânăr fără experiență pe care îl angajează pe o perioadă nedeterminată, sau cel puțin pentru un an. Vă dau exemplul domeniilor prioritare ale României — domeniul creativității. Ar trebui să facem un program România creativă, un program de școli profesionale, să susținem învățământul profesional și tehnic, să facem un program de ucenicie, un program de voluntariat.” (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News