Fluxurile de investiții SUA-China se duc în jos la nouă ani, pe măsură ce tensiunile bilaterale cresc

Investițiile dintre Statele Unite și China s-au prăbușit la un minim de nouă ani în prima jumătate a anului 2020, afectate de tensiunile bilaterale care ar putea face ca mai multe companii chineze să fie supuse presiunii de a ceda operațiunile SUA, se arată într-un raport de cercetare.

Investițiile, atât investițiile directe ale companiilor, cât și fluxurile de capital de risc, dintre cele două țări au scăzut cu 16,2% la 10,9 miliarde de dolari în ianuarie-iunie, în aceeași perioadă a anului precedent – rănite și de pandemia de coronavirus, potrivit cifrelor consultanței Rhodium Group.

Aceasta depășește cu mult totalurile semestriale de aproape 40 de miliarde de dolari observate în 2016 și 2017.

Citând riscurile naționale de securitate pe care le prezintă firmele de tehnologie chineze, administrația președintelui american Donald Trump a extins brusc acțiunile pentru a împiedica companiile chineze.

Aceasta a inclus plasarea gigantului de telecomunicații Huawei Technologies Co Ltd pe lista sa neagră comercială, amenințând o acțiune similară pentru Semiconductor Manufacturing International Corp și ordonarea proprietarului TikTok ByteDance să cedeze aplicația video în format scurt.

ByteDance caută în prezent aprobarea unui acord cu Oracle Corp care este structurat mai degrabă ca un parteneriat decât ca o vânzare totală.

„Într-un moment în care crește disconfortul cu integrarea tehnologiei SUA-China, numeroase alte companii – atât firmele chineze care își desfășoară activitatea în SUA, cât și firmele americane cu prezență în China pot fi forțate să cedeze”, se arată în raport.

Acesta a adăugat că tratamentul SUA al ByteDance și trecerea mai largă la integrarea tehnologiei SUA-China pot duce la politici care fac mai dificilă funcționarea firmelor de tehnologie din SUA în China.

Investițiile firmelor americane în China în prima jumătate au scăzut cu 31%, până la 4,1 miliarde de dolari, în timp ce investițiile companiilor chineze din Statele Unite au crescut cu 38%, până la 4,7 miliarde de dolari, se arată în raport.

Acest lucru s-a datorat în principal unui singur acord – achiziționarea de către un consorțiu Tencent Music a unei acțiuni minoritare a grupului Universal Music pentru 3,4 miliarde de dolari.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata