FMI analizează ţinta de deficit bugetar pe 2010

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii pentru România, Jeffrey Franks, va analiza împreună cu conducerea Ministerului Finanţelor Publice ţinta de deficit bugetar pe 2010, a declarat luni (26 iulie 2010) Jeffrey Franks.

„Vom analiza ţinta de deficit bugetar cu Ministerul Finanţelor Publice şi vom studia situaţia deficitului bugetar din România în contextul actual”, a spus Franks, care a apreciat că ar fi prematur să comenteze pe marginea menţinerii actualei ţinte de deficit bugetar.
Şeful misiunii FMI „nu vede niciun pericol ca România să-şi suspende negocierile cu Fondul din cauza măsurilor de austeritate ce trebuie luate pentru a se realiza ajustarea financiară”.

Situaţia reformelor din România trebuie analizată, în opinia lui Jeffrey Franks, în ansamblul măsurilor adoptate de la începutul programului de sprijin pentru România.
„Au fost progrese considerabile de la începutul programului, dar trebuie dinamizată reforma pensiilor, care a rămas în urmă cu câteva luni, şi trebuie recuperată întârzierea în aplicarea legislaţiei privind salarizarea unitară”, a declarat şeful misiunii FMI pentru România.

Dacă politicile aplicate de guvern duc la realizarea deficitului bugetar stabilit, „nu este negativ faptul că Executivul a trebuit să treacă de la un pachet de politici la altul”.
„Există dezavantaje din punct de vedere social în reducerea pensiilor, dar există avantaje în reducerea lor prin prisma reducerii cheltuielilor bugetare, dar există şi dezavantaje în creşterea TVA”, a apreciat Jeffrey Franks, subliniind că „problema e dacă se realizează sau nu ajustarea necesară pentru regenerarea încrederii în economia românească”.

Misiunea condusă de Jeffrey Franks va revedea în zilele următoare prognoza macroeconomică şi va elabora o nouă estimare în urma discuţiilor cu analiştii români, cu Comisia de Prognoză şi BNR pentru a stabili parametrii noii prognoze a dezvoltării economice a României. „Părerea mea este că prognoza BERD (scăderea PIB cu 3 la sută în 2010 – n.r.) este prea pesimistă şi eu nu sunt atât de pesimist”, a declarat Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI a spus că se aşteaptă să aibă discuţii pozitive cu interlocutorii pe care îi va întâlni în cursul următoarele 10 zile în România. „Nu văd niciun pericol ca România să ajungă să îşi suspende negocierile cu FMI din cauza măsurilor de austeritate, pe care unii le pot considera prea dure”, a spus acesta.

În ceea ce priveşte discuţiile pe care Jeffrey Franks şi misiunea pe care o conduce le vor avea în cursul acestei după amieze cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Jeffrey Franks a explicat că întâlnirea cu guvernatorul are loc la începutul tuturor misiunilor pentru a discuta situaţia din întreaga economie, pentru a analiza politicile monetare şi fiscale şi situaţia din domeniile financiar şi fiscal. „Va trebui să lucrăm cu autorităţile române pentru a pune economia pe drumul bun şi asta va fi o provocare”, a declarat, în final, Jeffrey Franks.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata