FMI: aprobarea măsurilor de austeritate este o etapă premergătoare a programului cu România

Aprobarea măsurilor de ajustare fiscală propuse de către guvernul român constituie o etapă premergătoare în desfăşurarea programului nostru cu România’, a precizat joi, 17 iunie, purtătorul de cuvânt a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Caroline Atkinson, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Washington.

Contestarea la Curtea Constituţională a măsurilor luate de guvernul român este o procedură corectă, a apreciat purtătoarea de cuvânt a FMI.

Măsurile fiscale propuse de executivul de la Bucureşti trebuie să fie întâi aprobate de Curtea Constituţională, iar faptul că ele au fost contestate reprezintă o procedură corectă, a comentat purtătoarea de cuvânt a FMI, la solicitarea unui ziarist străin interesat de situaţia din România.

‘În momentul de faţă, pe 17 iunie, există o programare ca Boardul FMI să discute raportul privind România pe data de 28 iunie şi nu există acum nici o abatere de la această dată’, a declarat, joi Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

‘Curtea Constituţională se va întruni pe data de 24 iunie şi, în funcţie de decizia Curţii, vom vedea ce anume se va întâmpla’, a mai spus Mihai Tănăsescu.

În cazul în care promisiunile guvernului vor fi îndeplinite, şansele ca România să primească aprobarea de la Boardul FMI pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe sunt, conform lui Mihai Tănăsescu, ‘foarte mari’. ‘Din discuţiile informale pe care le-am avut la Washington, şi dacă autorităţile române şi-au îndeplinit toate obligaţiile, Boardul va lua în discuţie eliberarea tranşei şi sunt şanse foarte mari ca tranşa să ne fie acordată’.

Reducerea cheltuielilor bugetare constituie ‘un pas de corecţie pentru acest an, dar, mai ales, pentru anii care urmează’, este de părere Mihai Tănăsescu, şi asta chiar în condiţiile în care PIB-ul României va scădea uşor în 2010, conform previziunilor FMI, deci diferenţa între venituri şi cheltuieli va fi mai mare. ‘Problema consolidării fiscale este continuă şi România s-a angajat în faţa autorităţilor Uniunii Europene ca, în 2012, deficitul fiscal să fie de circa 3 la sută din PIB.

O restructurare a administraţiei centrale şi locale va avea loc, astfel încât numărul persoanelor care lucrează în segmentul public să se diminueze. Este clar că este în curs un proces de restructurare administraţiei publice anul acesta şi în anii care urmează, în aşa fel încât veniturile pe care le încasează România din impozite şi taxe să poată să susţină un tip de administraţie şi, nu în ultimul rând, să aibă o pantă de descreştere a deficitului fiscal în anii în care urmează’, a mai adăugat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Curtea ConstitutionalaFMIimprumut FMImasuri anticrizamasuri fiscaleMihai Tanasescu
Comentarii (0)
Adaugă comentariu