FMI: atenţie la creditele neperformante!

Oficialii Fondului Monetar Internaţional estimează că băncile vor înregistra 20% credite neplătite după ce, la finele lui 2009, acestea reprezentau 15,3%. În perioada boomului economic, cifra înregistrată era de trei ori mai mică, respectiv 6,5%. Analiştii locali spun că am putea depăşi cifra, scrie Evenimentul Zilei

Specialiştii din domeniu susţin că aprecierea FMI este „conservatoare”. „Deja după primul trimestru se ajunsese la 17%. Criza prelungită a făcut ca tot ce reprezenta în 2009 credit cu risc să devină credit neperformant. Astfel, până la finele anului s-ar putea depăşi 20%”, estimează Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Soluţia pentru ieşirea din impas este reluarea creşterii economice, care să ducă la relansarea creditării, consideră analistul financiar Dragoş Cabat. „În 2011 ar trebui să se reia puternic creditarea”, consideră el.

În opinia sa, la baza creşterii creditelor neperformante stau creditele de consum ale populaţiei, care nu mai vrea sau nu mai poate să plătească şi într-o mai mică măsură firmele intrate în insolvenţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata