FMI cere majorarea investiţiilor în infrastructură pentru a stimula redresarea economiei mondiale

Fondul Monetar Internațional cere statelor să-și majoreze cheltuielile cu infrastructura pentru a consolida redresarea lentă a economiei mondiale, transmite Bloomberg.

Majorarea investițiilor în infrastructură, precum autostrăzi și poduri, ‘este una din puținele pârghii care au rămas disponibile pentru a sprijini creșterea’ în economiile avansate, ținând cont că au fost deja adoptate politici monetare relaxate. ‘În toate economiile majorarea investițiilor va ajuta la avansul economiei pe termen mediu’, se arată într-un document al FMI care va fi inclus în viitorul raport ‘Perspectivele economiei mondiale’ (World Economic Outlook) care va fi publicat în 7 octombrie.

În aprilie, Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei mondiale în 2014 și 2015, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina și al dificultăților cu care se confruntă anumite state emergente. După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,6% în 2014 și cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an.

‘Există încă o încetinire substanțială a economiei’ în multe state avansate iar inflația rămâne prea scăzută în zona euro, în timp ce pe piețele emergente creșterea a ajuns sub nivelul înregistrat înaintea crizei financiare, apreciază FMI.

Rezultatele dezamăgitoare au sporit perspectiva ca cererea pe plan global ‘să rămână slabă mult timp’, se arată în raportul FMI. Avansul economic din multe țări emergente și în curs de dezvoltare ar putea fi limitat dacă nu va spori eficiența investițiilor în infrastructură și nu vor fi alese proiecte viabile, avertizează organizația.

Raportul FMI întărește declarațiile președintelui Băncii Central Europene, Mario Draghi, care a solicitat guvernelor să utilizeze politicile fiscale pentru stimularea creșterii în zona euro. Subliniind că investițiile în zona euro au crescut foarte puțin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, șeful BCE a afirmat recent: ‘o creștere decisivă a investițiilor este esențială pentru a aduce inflația aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia și a reduce șomajul’.

În vederea relansării investițiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocrației. Un alt mijloc pentru a încuraja investițiile este diversificarea surselor de finanțare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata