FMI cere statelor UE să-şi coordoneze planurile de redresare din criză

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să-şi coordoneze planurile de redresare din criză, mai ales prin utilizarea fondurilor puse la dispoziţie de UE şi FMI, în valoare de o mie de miliarde de dolari, transmite AFP.

‘O parte din aceşti bani ar trebui să fie utilizaţi pentru stimularea creşterii, pentru că fără perspective de creştere în zona euro şi în ţările europene va fi dificil să iasă din criză’, le-a declarat reporterilor oficialul FMI, aflat în vizită în Brazilia.

Deşi fondul era menit să servească ca o garanţie de creditare pentru economiile slăbite din zona euro, afirmaţiile lui Strauss-Kahn lărgesc aria de folosire a fondurilor, în condiţiile măsurilor de austeritate adoptate în Europa, care trebuie, în opinia sa, să fie însoţite de măsuri de consolidare a creşterii economiei.

Ce s-a făcut în sectorul fiscal era necesar, chiar dacă e dureros pentru state, trebuia făcut. Dar, în acelaşi timp, solidaritatea zonei euro se poate exprima nu numai prin salvarea ţărilor care se confruntă cu probleme, ci şi prin stimularea creşterii economiei‘, a explicat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Este necesară ‘o creştere mai puternică, care reprezintă singurul mod real de rezolvare a problemelor fiscale pe termen mediu’, a afirmat Strauss-Kahn, care a adăugat că nu vede dolarul înlocuit din poziţia de principală monedă pe plan internaţional în sistemul financiar mondial.

Deşi ar fi folositor un rol mai important pentru SDR (drepturi speciale de tragere), instrument financiar creat de FMI în 1969, ca supliment la rezervele oficiale deja existente ale ţărilor membre, ‘asta nu înseamnă că, în viitorul apropiat, vod scăderea rolului dolarului’, a apreciat oficialul FMI. Valoarea SDR este calculată zilnic, pe baza unei medii ponderate a principalelor valute a lumii (dolar, lira sterlină, yen japonez şi euro).

Deoarece economia Statelor Unite domină economia mondială, dolarul încă va juca un rol principal. Dar putem vedea şi alte valute că vor avea, uşor, uşor, mai multă importanţă’, a concluzionat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

În noaptea de duminică spre luni, la Bruxelles, la sfârşitul a 11 ore de negocieri, miniştrii de Finanţe din UE s-au pus de acord cu privire la punerea la punct a unui plan istoric de salvare, în valoare de până la 750 de miliarde de euro (o mie de miliarde de dolari), pentru a ajuta statele din zona euro. Suma menţionată include atât împrumuturi şi garanţii pentru statele zonei euro, cât şi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În plus, pentru a-şi demonstra disponibilitatea şi a limita speculaţiile, Portugalia şi Spania s-au angajat luni dimineaţa să adopte măsuri suplimentare pentru a-şi reduce deficitul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata