FMI: Datoria publică a României este mult mai mică decât a altor state

Datoria publică a României este mult mai mică în comparaţie cu cea a altor state, a declarat vineri (22 ianuarie 2010), şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, după discuţiile cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cu cel al Muncii, Mihai Şeitan, care au avut loc la Ministerul Finanţelor Publice.

‘Datoria publică este mult mai mică în comparaţie cu cea a altor ţări, cum ar fi, spre exemplu, Grecia. Este unul dintre principalele motive pentru care deficitul bugetar va trebui adus sub 3 la sută în 2011, pentru a respecta criteriile tratatului de la Maastricht. Cu cât mai repede procedăm astfel, cu atât mai rapid pericolele vor fi mai reduse’, a afirmat Jeffrey Franks.

De asemenea, oficialul FMI a precizat că discuţiile cu autorităţile române s-au axat pe tema veniturilor şi cheltuielilor bugetare. ‘Am discutat probleme legate de veniturile şi cheltuielile bugetare pentru 2010 şi de reforme ce vizează problemele bugetare. Am discutat cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, în legătură cu reformele din această zonă, dar nu avem decizia finală, deocamdată. Vom continua discuţiile sâmbătă şi duminică’, a menţionat Franks.

Şeful delegaţiei FMI în România a precizat că a constatat existenţa unor distribuiri a cheltuielilor diferite faţă de cele stabilite în luna decembrie 2009. ‘Există o serie de distribuiri a cheltuielilor diferite faţă de cele stabilite în luna decembrie 2009. Nu cred că vom avea obstacole, dar trebuie să ne asigurăm că, pe parcursul anului, ne încadrăm în ţinta de deficit.

Au fost unele transferuri între anumite tipuri de bunuri şi servicii, o serie de transferuri de plăţi. La capitolul cheltuieli sunt anumite zone în care Guvernul intenţionează să realizeze unele schimbări privind transferurile de plăţi’, a adăugat Franks. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cel al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, s-au întâlnit, vineri, la sediul MFP, cu reprezentanţii FMI.

Conform unui comunicat al MMFPS, tema principală de discuţie de pe agenda întâlnirii a avut în vedere analiza situaţiei actuale a îndeplinirii condiţionalităţilor impuse de FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, în vederea deblocării tranşei a treia şi a patra a acordului de împrumut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata