FMI, despre mărirea TVA: Examinăm mai multe variante

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, a declarat miercuri, 5 mai, că nu poate nici confirma nici infirma discutarea psobilităţilor de a mări TVA şi cota unică.

Întrebat dacă mărirea taxelor are vreun sens într-o ţară cu o evaziune fiscală atât de mare ca România, Jeffrey Franks a declarat că ‘în momentul de faţă, examinăm mai multe posibilităţi şi nu pot comenta niciuna dintre ele şi nici dacă creşterea taxelor va fi benefică în condiţiile evaziunii fiscale’.

Conform liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, evaziunea fiscală se ridică în România la 28 la sută. În cadrul convorbirilor cu misiunea FMI În România, liderii sindicali au cerut marţi diminuarea evaziunii fiscale, inclusiv a celei de pe piaţa muncii, cu patru la sută.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, a precizat însă că actualul Cod Fiscal al României este atât de ‘plin de găuri’, încât şi dacă FMI ne-ar plăti toate datoriile, în România ar exista evaziune fiscală şi deficit bugetar.

Misiunea FMI se află la Bucureşti în aceste zile pentru evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit condiţionalităţile prevăzute în Acordul Stand-By.

Aceasta va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din cadrul împrumutului acordat de FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata