FMI face apel la reducerea dependenţei de dolar

Este necesară încurajarea folosirii euro, a yuanului chinez şi a yenului japonez, ca monede de rezervă de schimb alternativ, pentru a reduce dependenţa mondială de dolar şi a produce efectul unei ‘supape de securitate’, au declarat reprezentanţii Fondul Monetar Internaţional (FMI), la finalul întâlnirii pe care au avut loc la Zurich, transmite AFP.

‘Folosirea mai activă a monedelor de rezervă, de exemplu euro, yenul sau yuanul, ar trebui încurajată’, a declarat directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, la finalul reuniunii de la Zurich pe tema sistemului monetar internaţional.

‘Un sistem multipolar nu ar beneficia de efectele folosirii unei monede unice, însă prezenţa alternativelor ar avea efectul unei supape de securitate’, a precizat Strauss-Kahn.

Pentru a împiedica volatilitatea ratelor de schimb care ar putea rezulta dintr-o astfel de măsură, statele ar trebui să-şi adapteze rezervele de schimb treptat, a estimat directorul FMI.

O altă opţiune pentru a reduce dependenţa de dolar ar putea fi folosirea mai mare a drepturilor speciale de tragere (DTS), considerate mai stabile.

DTS este un instrument de rezervă internaţional creat de FMI în 1969 pentru a completa rezervele oficiale existente ale ţărilor membre. Alte măsuri care pot fi luate sunt o mai bună supraveghere a fluxurilor de capital şi înăsprirea măsurilor de securitate financiară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata