FMI: Îmbătrânirea și reducerea populației ar putea afecta sconomiile din Centrul și Estul Europei

Îmbătrânirea și reducerea rapidă a populației din Europa Centrală și de Sud-Est ar putea afecta semnificativ creșterea economică și convergența cu economiile europene mai dezvoltate, a declarat luni Fondul Monetar Internațional (FMI).

Directorul adjunct al FMI, Tao Zhang, a declarat, într-o conferință ce are loc la Dubrovnik, că populația din regiune va scădea cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii și migrației, în timp ce forța de muncă ar putea scădea cu 25%.

Zhang sereferă mai ales la membrii Uniunii Europene și la țările candidate care au făcut parte din blocul comunist. Mulți muncitori au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în Europa Occidentală.

„Reducerea ofertei de forță de muncă și scăderea productivității lucrătorilor în vârstă, împreună cu o presiune mai mare asupra finanțelor publice, ar putea costa țările aproximativ 1% din produsul intern brut pe an”, a spus Zhang.

Venitul pe cap de locuitor în regiune ar crește până la 20% în 2050, la nivelul de 60% din nivelul Europei de Vest, de la nivelul actual de 52%.

„Fără presiunile demografice actuale, regiunea ar fi putut atinge 74% din nivelul veniturilor din Europa de Vest în aceeași perioadă”, a spus Zhang.

Membrii UE din Europa Centrală și de Sud-Est sunt prognozați să crească în acest an între 2,6 și 4,6%. Pentru comparație, UE în ansamblul său ar urma să crească cu 1,4%.

Pentru a atenua perspectivele de slăbire a creșterii economice, țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est au la dispoziție măsuri cum ar fi angajarea mai multor lucrători străini, crearea de stimulente pentru întoarcerea muncitorilor calificați și încadrarea în muncă a mai multor femei și a persoanelor în vârstă.

El a sugerat, de asemenea, o utilizare sporită a tehnologiei, prin creșterea ratelor de penetrare a roboților. Oficialul FMI a recomandat, de asemenea, reforma învățământului și investițiile în formare și menținere.

Sursa: Mediafax.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata