FMI nu a cerut tăierea salariilor şi a pensiilor

Fondul Monetar Internaţional nu a cerut tăierea salariilor şi a pensiilor, aceasta fiind o ”propunere politică” făcută de preşedintele Traian Băsescu, a declarat duminică (9 mai 2010) preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

Acesta a precizat că oficialii Fondului i-au confirmat faptul că tăierile de salarii şi pensii se vor face nediferenţiat, indiferent de nivelul acestora. „Mi se pare o măsură de un cinism şi o nedreptate socială incredibilă. Una e să fii un profesor debutant cu 9 milioane de lei salariu şi din urma tăierii să rămâi cu 7, şi alta e să fii un înalt funcţionar sau un şmecher cocoţat într-un vârf de agenţie pe criterii politice, iar scăderea de un sfert din salariu să reprezinte doar o fărâmitură din acesta.

În acelaşi mod, vom trimite în sărăcie absolută un număr foarte mare de pensionari”, a afirmat Geoană. El a precizat că a sesizat o preocupare în atitudinea reprezentantei CE din delegaţie faţă de impactul social al acestei măsuri nediferenţiate. „Să o spunem foarte clar: această opţiune nu este a FMI, ci este opţiunea politică a PDL şi a regimului Băsescu-Boc”, a subliniat preşedintele Senatului.

Şeful Senatului a explicat că această întâlnire a urmărit ca membrii conducerii Senatului să afle „de la sursă” care sunt adevăratele realităţi economice şi financiare româneşti. În acest context, el a spus că membrii Biroului Permanent au avut şi întrebări legate de modul în care aceste măsuri vor afecta calitatea administraţiei publice.
„Pentru mine este evident că Guvenul Băsescu-Boc a decis să păstreze clientela politică în administraţia publică şi în loc să reducă numărul de bugetari din clientela proprie a decis să taie salarii şi pensii de-a valma, de sus până jos”, a spus el.

Geoană a subliniat că această reducere „nu se va duce către investiţii publice, pentru că va trebui ca în continuare să fie satisfăcută clientela pedelistă”. De asemenea, potrivit lui Geoană, a fost ridicată şi problema repornirii creditării de către bănci, luându-se în discuţie şi dacă, în acest context, legea unitară a pensiilor şi legea salarizării unice îşi mai au rostul. „Reacţia Fondului a fost că cele două legi sunt pentru viitor”, a precizat Geoană.

Conducerea Senatului va continua să asculte opiniile şi să invite la audieri reprezentanţii autorităţilor române, a spus Mircea Geoană, care a anunţat că luni sunt aşteptaţi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, iar ulterior, şi premierul Emil Boc. El a spus că de la aceştia aşteaptă clarificări privind problema tăierii subvenţiilor în agricultură, dar şi referitoare la situaţia alocaţiilor pentru copii sau ajutorului de şomaj.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata