FMI nu recomandă anularea în 2011 a reducerii cu 25% a salariilor

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu recomandă autorităţilor române anularea în 2011 a măsurii de reducere cu 25% a salariilor în sectorul public, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks.

El a afirmat că şi în 2011 trebuie preluate măsurile fiscale luate în iunie de autorităţile române pentru consolidarea fiscală, respectiv reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA, dar dacă aceste măsuri vor fi păstrate şi anul viitor nu vor mai fi necesare măsuri adiţionale, de tipul majorărilor de taxe şi impozite sau tăierilor semnificative de cheltuieli publice.

Franks a avertizat însă că trebuie ţinut sub un control strict în 2011 nivelul cheltuielilor de personal şi că există totuşi un spaţiu de creştere a salariilor angajaţilor din sectorul public.

„Cu cât mai mic va fi numărul de angajaţi în sectorul public, cu atât mai mari pot fi majorările salariale în sectorul public în 2011”, a spus Franks.

El a explicat că măsurile fiscale dure luate de autorităţile române în iunie 2010 vor avea efectul principal asupra diminuării deficitului bugetar de la 6,8 la sută din PIB în 2010 la 4,4 la sută din PIB în 2011, în timp ce creşterea economică, estimată la 1,5-2 la sută pentru 2011, va avea o contribuţie mică la atingerea ţintei de deficit bugetar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata