FMI poate acorda cumulat următoarele doua tranşe pentru România

19

România poate primi cumulat transele trei si patru din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI), daca solicita acest lucru si situatia politica incerta se prelungeste, a declarat joi (19 noiembrie 2009) reprezentantul FMI pentru România si Bulgaria, Tonny Lybek, la o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in România.

El a explicat ca urmatoarea evaluare a acordului cu România era programata pentru sfârsitul lunii ianuarie – inceputul lunii februarie 2010, iar eliberarea celei de-a patra transe era prevazuta pentru luna martie 2010, iar Fondul ar putea sa acorde ambele transe in martie.
Oficialul FMI a atras insa atentia ca statul român trebuie sa se finanteze insa la costuri mai mari, in timp ce dobânda la imprumutul FMI este de 3,5%.

“Daca se imprumuta in lei, statul plateste o dobânda si mai mare, deci sunt costuri aditionale”, a spus reprezentantul FMI, care a adaugat ca eliberarea transelor va depinde de momentul adoptarii bugetului pentru 2010.

FMI a decis amânarea eliberarii celei de-a treia transe din imprumut, de circa 1,5 miliarde euro, deoarece, din cauza situatiei politice, guvernul nu a putut depune in Parlament bugetul pe 2010 si nici nu si-a putut lua angajamente clare de reducere a deficitului bugetar in 2010 la 5,9% din PIB. A patra transa de la FMI este programata pentru 15 martie 2010, in functie de indeplinirea conditionalitatilor din acord, si este in valoare de circa 850 milioane euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata