FMI prognozează revenirea economiei româneşti “pe plus” în 2010

Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit joi (1 octombrie 2009) in crestere prognozele referitoare la cresterea Produsului Intern Brut al României in 2010, estimând o crestere de 0,5% fata de o crestere zero cât estima in luna aprilie, se arata in raportul “Prognozele Economiei Mondiale” (WEO), lansat de Fondul Monetar International (FMI) joi, la Istanbul.

În schimb, pentru acest an Fondul se astepata la o contractie economica mai grava, minus 8,5%, fata de o contractie de doar 4,1% cât estima in luna aprilie. De asemenea, FMI si-a revizuit in scadere estimarile referitoare la deficitul de cont curent al României atât pentru 2009 (la 5,5% din PIB fata de 7,5% in aprilie) cât si pentru 2010 (la 5,6% din PIB fata de 6,5% in aprilie).

În ceea ce priveste inflatia, FMI se asteapta la o crestere medie anuala a preturilor cu 5,5% in 2009 si 3,6% in 2010. În prognoza din aprilie, institutia internationala estima in cazul României o inflatie de 5,9% in 2009 si de 3,9% in 2010. Pentru finele acestui an, FMI preconizeaza ca rata inflatiei in România se va situa la 4,3% (fata de 4,5% cât preconiza in primavara) urmând ca la finele lui 2010 rata inflatiei sa coboare pâna la 3,0% (fata de 3,5% cât estima in aprilie).

Redresarea economiilor din Europa emergenta va fi mai lenta decât a statelor dezvoltate si a altor regiuni emergente din lume, din cauza fluxurilor de capital reduse, iar recuperarea va fi inegala, cel mai greu urmând sa-si revina statele baltice iar cel mai usor Polonia si Turcia, estimeaza FMI. Europa de Sud si Sud-Est (in care este inclusa si România) va suferi o contractie a PIB cu 7,5% in acest an, urmata de o scadere usoara de 0,1% in 2010.

“Europa emergenta a fost afectata deosebit de puternic de scaderea intrarilor de capital, ceea ce a dus la contractia importanta a economiile din statele baltice, Bulgaria si România, desi cursul de schimb a reactionat ca un neutralizator al socurilor in economiile cu regim de flotare flexibil”, se precizeaza in analiza FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata