FORT: Returnarea unui procent din acciza pentru carburanţi ar trebui să se facă pe modelul TVA

Sistemul de returnare a unui procent din acciza pentru carburanţi în cazul transportatorilor români ar trebui să se facă într-un mod simplu, urmărind modelul taxei pe valoare adăugată, este propunerea cu care Federaţia Operatorilor Români de Transport va merge la dezbaterile care vor avea loc joi, la Guvern, despre posibilitatea restituirii de accize aferente achiziţiilor de carburanţi.

„În ceea ce priveşte facturile pentru alimentarea cu carburanţi, precum şi bonurile fiscale, acciza trebuie să fie evidenţiată separat având şi o coloană aferentă procentului ce urmează a fi recuperat. Prin această metodă, atât statul cât şi transportatorii pot avea o evidenţă clară a sumelor ce fac obiectul returnării”, afirmă FORT, într-un comunicat remis joi .

Procentul pe care FORT îl va susţine este corespondent procentelor utilizate în alte ţări ale Uniunii Europene. Un exemplu în acest sens îl reprezintă procentul utilizat în Italia şi anume 210 euro raportat unei cantităţi de 1.000 de litri de carburant.

„Încă din 2010, Federaţia Operatorilor Români de Transport a solicitat introducerea sistemului de returnare a unui procent din acciza pentru transporturile comerciale după modelul practicat cu succes în multe ţări europene. Prin acest sistem, este descurajată utilizarea carburanţilor de provenienţă îndoielnică, asigurându-se concurenţă loială în piaţă de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc”, adaugă reprezentanţii transportatorilor.

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) este membră a Patronatului Naţional Român şi are în componenţă 24 de asociaţii afiliate la nivel judeţean şi regional din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri şi pasageri, transporturilor aeriene de mărfuri şi pasageri, formării profesionale în centre şi şcoli, taximetrie, transport aerian de mărfuri şi pasageri şi activităţi conexe transporturilor.

Reprezentanţii Executivului şi cei ai transportatorilor vor avea, joi, o întâlnire de lucru pentru a discuta despre posibilitatea restituirii de accize aferente achiziţiilor de carburanţi, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice/ MFP/ Dan Manolescu.

Discuţia a apărut miercuri şi metoda identificată de transportatori va fi analizată în timpul întâlnirii de joi.

„S-a găsit o variantă pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transporturi din România, aplicându-se o prevedere care există în directiva europeană privind accizele, ca anumitor categorii de vehicule să şi se poată acorda o cotă redusă de accize”, a declarat, joi, oficialul MFP, într-o conferinţă pe tema impactului fiscalităţii asupra mediului de afaceri.

El a precizat că va fi discutat în ce mod se va aplica această prevedere, dacă va fi vorba de o restituire sau o reducere directă înainte de achiziţie.

Acciza este datorată bugetului de stat la momentul ieşirii carburantului din antrepozitul fiscal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

acciza carburantiFORTTVA
Comentarii (0)
Adaugă comentariu