Fostul director general al CFR Călători, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Alexandru Noapteş, fost director general la Societăţii Naţionale de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Călători” S.A, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de el mai sunt cercetaţi alţi doi directori din cadrul CFR Călători. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, prejudiciul reţinut în dauna SNTF „CFR Călători” este de 2.823.882 lei, scrie Realitatea.net.

Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Alexandru Noapteş, fost director general la Societăţii Naţionale de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Călători” S.A, Vanghele Nacu, director adjunct la SNTF „CFR Călători” şi Cătălin Nicolae Iosub, director tracţiune la SNTF „CFR Călători”, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, şi despre Vasile Mureşan, director general la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, Elena Simona Florişca, director economic la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, Floare Iancu, inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, Emil Sabo, director general al S.C. ACTIV INVEST S.R.L, Maria Claudiu Urs, director economic la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, Mitică Cătălin, administrator de fapt la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Inculpaţii ocupau posturile menţionate la data comiterii faptelor, se arată într-un comunicat al DNA.

În rechizitoriul se arată că”în perioada martie-octombrie 2005, inculpaţii sus menţionaţi s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor S.C. ACTIV INVEST S.R.L. şi S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, operaţiuni în urma cărora un număr de şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de Societatea Naţională de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Călători” S.A la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse”.

Procurorii au mai reţinut că „în perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzacţii, preţul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adică de la 120.000 euro (preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat automotoarele din Germania), la aproape două milioane euro (preţul plătit de SNTF „CFR Călători” pentru aceleaşi vehicule feroviare).

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, prejudiciul reţinut în dauna SNTF „CFR Călători” este de 2.823.882 lei, rezultând din diferenţa dintre preţul plătit pentru cele şase automotoare de către SNTF „CFR Călători” şi preţul plătit pe aceleaşi vehicule de S.C. ACTIV INVEST S.R.L din care se scad cheltuielile efectuate în fapt de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A, avantajul patrimonial obţinut de S.C. ACTIV INVEST S.R.L. şi S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. ridicându-se la 1.665.202 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata