Fostul ministru al Sănătăţii Iulian Mincu a murit

Fostul ministru al Sănătății Iulian Mincu a murit vineri, 31 iulie, la vârsta de 88 de ani, au declarat surse medicale din Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu”.

Prof. univ. dr. Iulian Mincu a fost fondatorul Institutului „Paulescu”.

Iulian Mincu a fost parlamentar în legislaturile 1992-1996 și 2000-2004, precum și ministru al Sănătății în perioada 1992-1996.

***

Iulian Mincu s-a născut la 21 mai 1927, în comuna Lucieni-Olteni, județul Dâmbovița.

A urmat cursurile facultății de Medicină Umană din București și cele ale Facultății de Chimie din București, secția biochimie. A fost doctor docent în științe medicale și licențiat în chimie-biochimie.

A fost membru al Academiei de Medicină din România, al Academiei de Științe din New York și membru al Academiei de Arte, Cultură și Istorie din Sao Paulo, Brazilia.

A ocupat funcția de președinte al Societății de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din România. A fost membru în conducerea a 11 societăți științifice internaționale și președinte al Fundației ”Nutriția Umană” din România.

A activat și ca: medic; cadru didactic universitar — profesor universitar, șef de catedră; director al Clinicii Institutului ”Nicolae Paulescu”, pe care l-a și fondat; profesor universitar la Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice; director al Institutului de Cercetări Medicale; conducător științific de doctorantură.

Până în iulie 1993 a fost membru al FDSN. Din iulie 1993 și până în 1996 a fost membru PDSR. Din 1997 s-a înscris în PRM, unde a fost membru în Consiliul și Biroul de conducere.

A fost senator de București între 1992 și 1996, membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și în Comisia pentru sănătate publică. În 2000, a fost ales deputat de Ialomița pe listele PRM. A fost secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din martie 2002.

Între 19 noiembrie 1992 și 23 august 1996, a fost ministrul Sănătății în Guvernul Nicolae Văcăroiu.

În 1991, a fost considerat omul internațional al anului 1991 de către Universitatea Cambridge, Anglia. Un an mai târziu, obține același titlu din partea American Biographical Institute, SUA. A fost laureat a Academiei Române pentru două monografii: ”Dislipidemiile” — Premiul Victor Babeș, 1978 și ”Hipoglicemiile” — Premiul Gheorghe Marinescu, 1993.

A fost autorul a 36 de monografii și tratate medicale, dintre care 5 în limbi străine. A semnat 670 de articole și cercetări științifice. În 1996, a fost distins cu Medalia ”Meritul Cultural” în gradul de comandor de către Academia de Arte, Cultură și Istorie din Sao Paulo, Brazilia. În 1997, a primit o mențiune din partea Academiei de Medicină Franceză pentru lucrarea ”Diabetul zaharat”.

La 15 decembrie 2004 a fost distins cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de mare ofițer.

Vorbea fluent franceza și engleza. A fost căsătorit și a avut trei copii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelutu spune

    Un Mengele pentru romani,un ticalos care l-a sfatuit pe Ceausescu sa aplice populatiei alimentatia rationala!Pacat ca a trait atit de mult un asemenea asasin!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata