Fostul președinte al Africii de Sud este judecat în mai multe cazuri privind acte de corupție

Fostul președinte sud-african Jacob Zuma este judecat vineri în cazul proceselor în care este acuzat de mai multe fapte de corupție, după ce i-a fost refuzată cererea de suspendare permanentă a procedurii judiciare de investigare, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Jacob Zuma a ocupat funcția de președinte al Africii de Sud în perioada 2009-2018. Politicianul, în vârstă de 77 de ani, a fost înlocuit anul trecut de Cyril Ramaphosa care a militat pentru reducerea fenomenului de corupție din țară.

Fostul președinte a fost acuzat de fapte de fraudă, șantaj și spălare de bani în 16 cazuri în legătură cu un acord pe care acesta l-a gestionat, pentru achiziționarea de armament militar european pentru forțele armate sud-africane, în valoare de 30 miliarde de dolari, de la finalul anilor 1990.

Acuzațiile, lansate în urmă cu un deceniu, au fost suspendate odată cu alegerea lui Zuma în funcția prezidențială, în 2009. Ulterior, reprezentanți ai opoziției politice au militat pentru reluarea anchetei privind faptele președintelui, reușind, în 2016, reînceperea investigațiilor.

Zuma a fost audiat în iulie, acesta negând implicarea în coordonarea unui imens sistem de corupție și patronaj, ce ar fi retras miliarde de dolari din rezervele naționale și susținând că este victima unei conspirații operate de agenții străine de informații, care intenționează să îi submineze poziția.

Procesul de vineri vine ca urmare a refuzării, de către instanțele judecătorești, a cererii fostului președinte de suspendare permanentă a cazurilor în care este implicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata