Fostul primar Cristian Poteraş, achitat de instanţă într-un dosar privind retrocedarea de terenuri

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş, a fost achitat joi de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti.

De asemenea, au fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar, funcţionari în cadrul primăriei, respectiv Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Petre Boncea, Cristina Popescu şi Dorina Pitfor.

Magistraţii au lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de părţile civile Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie — ICECHIM, Academia Română — Institutul de Biologie şi Clubul Sportiv Rapid.

De asemenea, instanţa a ridicat sechestrul asigurator instituit de DNA până la concurenţa sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei), asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Judecătorii au luat act că partea vătămată, Municipiul Bucureşti, prin primar general, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pe 2 martie 2011, primarul de atunci al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale).

Alături de Cristian Poteraş au mai fost trimişi în judecată secretarul Primăriei Sectorului 6, Gheorghe Floricică, secretar al subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, directorul executiv adjunct al Direcţiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008 Dumitru Vultur, şi el membru al subcomisiei locale de fond funciar, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi şeful Biroului evidenţa activităţilor agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006 Moise Daniel, membru al subcomisiei locale de fond funciar, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

DNA i-a mai trimis în judecată pe referentul din cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane şi Fond Funciar, specialitatea măsurători topografice, Petre Boncea, membru al subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, pe şeful Serviciu Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar în perioada 2005-2006 Cristina Popescu, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual şi pe consilierul în cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, Dorina Pitfor, acuzată de aceleaşi infracţiuni.

Procurorii susţin că Poteraş, alături de funcţionarii publici Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de membri în cadrul subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, au eliberat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

„Prin actele abuzive ale inculpaţilor s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind vărul soţiei inculpatului Constantin Poteraş) şi, corelativ, a fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române — Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate”, informa DNA.

Anchetatorii susţin că mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către acelaşi grup de interese în schimbul sumelor totale de 417.900 euro şi 40.000 lei, pentru ca, în urma „reconstituirii dreptului de proprietate”, iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obţinute (situate pe Bd. Timişoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) să fie valorificate cu profituri uriaşe: pentru suprafaţa de 68.428 mp vândută a fost încasată suma de 33.654.918,67 euro, preţul total al tranzacţiilor fiind de 82.324.529,67 euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata