Franks: Consolidarea fiscală face dificilă reluarea creşterii economice în 2010

Măsurile dure de consolidare fiscală pe care România a fost nevoită să le ia reprezintă unul dintre factorii principali care împiedică reluarea creşterii economice în 2010, a declarat miercuri, 4 august, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.

‘Consolidarea fiscală este un proces absolut necesar, dar face dificilă redresarea economică în 2010’, a afirmat oficialul FMI.

Printre factorii cheie care încetinesc reluarea creşterii economice în România, Franks a menţionat condiţiile regionale dificile şi incerte, precum şi inundaţiile care au afectat în acest an România.

FMI a revizuit prognoza privind scăderea economiei României în 2010 la minus 1,9 la sută, dar apreciază că, pe măsură ce cererea internă îşi va reveni, vor apărea semnele creşterii economice în ultima parte a anului, iar în 2011 se va înregistra o creştere economică de 1,5 la sută, în cel mai bun caz de 2 la sută.

Franks a arătat că industria şi exporturile au crescut destul de bine, dar construcţiile şi cererea internă sunt foarte slabe, la care se adaugă impactul negativ al măsurilor fiscale.

‘Guvernul a luat nişte măsuri extrem de dure, dar care erau necesare, cu un efect destul de dur asupra economiei. Dacă aceste măsuri deja implementate vor fi preluate şi în 2011, nu ar trebui să mai fie nevoie de măsuri adiţionale’, a mai spus Franks.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata