Franța se implică într-un plan imens de recuperare a economiei, axat pe energia verde

Franța a dezvăluit un pachet de stimuli economici de 100 de miliarde de euro (89 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta la repararea daunelor economice cauzate de coronavirus.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron a declarat că investiția va include cheltuieli mari pentru energie verde și transporturi.

Poreclit „relansarea Franței”, are ca scop inversarea creșterii șomajului și include reduceri de impozite pentru afaceri.

Economia a scăzut cu 13,8% între aprilie și iunie, cea mai mare scădere trimestrială de după cel de-al doilea război mondial.

Dezvăluind planul, al cărui preț de 100 de miliarde de euro este echivalentul a 4% din producția economică anuală a Franței, premierul Jean Castex a declarat că este de aproape patru ori mai mare decât strategia de salvare implementată după criza financiară din 2008.

Obiectivul său este să se îndepărteze de finanțarea de urgență a crizei coronavirusului și să facă investiții pe termen lung în ocuparea forței de muncă și formare, precum și în transformarea Franței într-o economie verde.

Aproximativ 40 de miliarde de euro din finanțare vor proveni din noul fond de recuperare al Uniunii Europene.

Aproximativ 35 de miliarde de euro au fost alocați pentru proiecte pentru a face economia mai competitivă, iar 30 de miliarde de euro vor fi folosiți pentru politici energetice mai ecologice.

Aproximativ 6 miliarde de euro sunt prevăzuți pentru a face clădirile publice și casele să fie mai bine izolate.

Industria hidrogenului, un sector care primește investiții uriașe în Germania, va primi 2 miliarde de euro.

Restul pachetului de investiții va continua să sprijine locuri de muncă, formare și inițiative sociale mai largi, cu scopul de a crea cel puțin 160.000 de locuri de muncă anul viitor.

Domnul Castex a declarat că banii vor fi cheltuiți în următorii doi ani și speră că investiția va readuce economia la nivelurile sale pre-pandemice până în 2022.

Următoarele alegeri prezidențiale franceze vor începe în aprilie 2022.

„Din punct de vedere economic și social, este infinit mai bine să înrăutățești temporar finanțele publice pentru a investi, a înarma economia și a merge mai departe decât să te scufunzi în austeritate și să lași să explodeze șomajul și drama umană”, a declarat Castex într-un briefing media.

Mathieu Orphelin, care a părăsit partidul lui Emmanuel Macron anul trecut pentru a înființa un partid mai orientat către mediu, a declarat pentru Reuters:

„Planul este bun, dar acest lucru nu poate fi limitat la doi ani, trebuie să-l menținem pentru 10 ani.”

Thierry Drilhon, președintele Camerei de Comerț franco-britanice, a declarat pentru BBC că este de părere că pachetul de stimuli va ajuta acele industrii care au suferit „semnificativ” în criza coronavirusului, atâta timp cât investiția a fost pusă în aplicare în mod corespunzător.

„Evident, execuția va fi cheia pentru a ne asigura că investițiile vor fi bine utilizate”, a spus el. „Știm cu toții că puteți avea viziunea corectă, dar viziunea fără execuție este doar halucinație”.

Franța este în curs de evoluție pentru una dintre cele mai grave recesiuni din Europa, cu o scădere de 11% a producției economice prognozate pentru 2020 în ansamblu.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata